17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Ön koşullu’ tarih: 3 Ekim 2005

Avrupa Birliği liderleri, Türkiye’ye müzakerelerin başlangıç tarihi olarak 3 ekim 2005’i teklif etti.

Ancak Birlik Türkiye’ye Kıbrıs’ın tanınması için ön koşul getirerek, Genişleme Protokolü’nün Ekim 2005’e kadar imzalanmasını istedi.

AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Başbakanı Jan Peter Balkenende, “Türkiye ile üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005’te başlanabileceğine karar verdiklerini” söyledi.

Balkenende, AB liderlerini bir araya getiren çalışma yemeğinin ardından düzenlediği basın toplantısında, “AB Komisyonu raporu temelinde Türkiye ile müzakerelere başlanabileceğine karar verdiklerini, ancak sürecin açık uçlu olacağını” kaydetti.

AB liderleri biraraya geldikleri çalışma yemeğinde Türkiye ile müzakerelerin şeklini belirledi. AB Dönem Başkanı Jan Peter Balkenende’nin açıkladığı karar maddeleri şöyle:

Müzakereler 3 ekim 2005’te başlayacak

Hedef tam üyelik

Müzakerelerin ucu açık olacak

Üyeler Türkiye konusunda farklı düşünüyor

’Kıbrıs’ konusuyla ilgili olarak Türkiye 3 ekim 2005’e kadar Genişleme Protokolü’nü imzalamalı

Görüşmeler başarısız olursa Türkiye’yi AB yapısına bağlayacak bir formül bulunmalı

Son günlerde Avrupa’dan gelen haberler Türkiye’ye 2005’in ikinci yarısında, özellikle ekim ya da kasım ayında bir tarih önerileceği yönündeydi. Bu nedenle 3 ekim 2005 tarihinin Ankara’yı şaşırtması beklenmiyor.

Ankara, tarih konusundaki pozisyonunu yetkili ağızlardan önceden açıklayarak, 2005’in ilk yarısında alınacak bir tarihin "en iyi seçenek" olduğunu ilan etmiş, ancak 2005’in ikinci yarısındaki bir müzakere tarihini de "ikinci en iyi seçenek" olarak algılayacağını belirtmişti.

Balkenende: Süreç açık uçlu olacak

Brüksel - AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Başbakanı Jan Peter Balkenende, "Türkiye ile üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005’te başlanabileceğine karar verdiklerini" söyledi.

Balkenende, AB liderlerini bir araya getiren çalışma yemeğinin ardından düzenlediği basın toplantısında, "AB Komisyonu raporu temelinde Türkiye ile müzakerelere başlanabileceğine karar verdiklerini, ancak sürecin açık uçlu olacağını" kaydetti

AA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 01:08:10
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 13:09:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?