30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Önce video çekti sonra katliam yaptı

Finlandiya’nın Kauhajoki şehrinde bir meslek okulunda düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 9 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.
Polis, yetişkinlerin gittiği okuldaki saldırıyı düzenleyen saldırganın 20 yaşlarında bir erkek öğrenci olduğunu kaydetti. Polis, saldırganın saldırıdan sonra kendini vurduğunu, ancak hayatta olduğunu belirtti.
Şehrin Belediye Başkanı Reuters’a yaptığı açıklamada, saldırganın intihar ettiğini bildirmişti.
Başkent Helsinki’nin yaklaşık 330 kilometre kuzeyindeki Kauhajoki’deki saldırının TSİ 11.00’de düzenlendiği ve olay sırasında okul binasında tahminen 200 öğrencinin bulunduğu bildirildi.
Bölgedeki BBC muhabiri ve ulusal yayın kanalı YLE, saldırganın kayak maskesi taktığını, siyah giydiğini ve otomatik silah taşıdığını kaydetti.

SALDIRGAN OKULUN ÖĞRENCİSİ

Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, saldırganın, okulun, 1986 doğumlu öğrencisi olduğunu bildirdi.
Vanhanen, gazetecilere yaptığı açıklamada, acı bir gün yaşadıklarını belirterek, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Başbakan yarını yas ilan ederek, tüm bayrakların yarıya indirileceğini kaydetti.

GÖRÜNTÜLERİ YOUTUBE'DAYDI

Finlandiya İçişleri Bakanı Anne Holmlund da yaptığı açıklamada, 9 kişiyi öldüren saldırganın, saldırıdan bir gün önce polis tarafından sorgulandığını ve serbest bırakıldığını bildirdi.
Anne Holmlund, saldırganın, YouTube internet sitesinde silahla ateş ederken çekilen görüntülerinin yayımlandığı video kaydı için sorgulandığını, ancak polisin elinde yasal bir neden olmadığı için bu kişiyi serbest bıraktığını
kaydetti. Bakan, saldırıda 22 kalibrelik silah kullanan saldırganın silahın ruhsatını geçen ay aldığını bildirdi. YouTube’daki video görüntülerinden birinde deri ceketli genç bir erkek, bir atış poligonunda elindeki silahla arka arkaya ateş ederken görülüyor. Okuldaki saldırıdan 5 gün önce sitede yayımlanan bu kayıtta, görüntülerin
çekildiği yerin Kauhajokiu olduğu belirtiliyor ve "Hayat bir savaş ve acı. Savaşını tek başına vereceksin" mesajına yer veriliyor. Bu videoyu siteye gönderen kişi ise kendini "22 yaşında Bay Saari" olarak tanıtıyor. Bu kişinin aynı siteye son 3 haftada silahla ateş ederken çekilmiş 3 video kaydı daha gönderdiği belirtiliyor.
Bu kişinin en beğendiği video kayıtları arasında, 1999’da ABD’nin Colorado eyaletindeki okul saldırısı yer alıyor.
Finlandiya’da geçen yıl 8 kişinin öldüğü okul saldırısını düzenleyen Pekka-Eric Auvinen de YouTube internet sitesine ailesi için bir intihar notu ve saldırının ipuçlarını veren bir video kaydı göndermişti.
Hükümet, bu saldırının ardından silah sahibi olma yaşını yükseltmeyi taahhüt etmişti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 18:38:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?