23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

’Orak çekici yasaklamalı mı?’

Avrupa Parlamentosu’nun eski doğu bloku ülkelerinden gelen üyelerinden bazıları, Nazi sembolleriyle birlikte komünizmin sembollerinin de yasaklanması için girişim başlattı.

Litvanya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya’dan merkez sağa mensup milletvekillerinin gerekçesi ise, ’’Orak çekicin eski Sovyetler birliği döneminde çekilen acıları anımsatıyor olması’’.

Avrupa Birliği’nde Nazi sembolleri konusu, İngiltere’de Prens Harry’nin bir partiye gamalı haç takan bir Nazi subayı kılığında gelmesinin ardından yüksek sesle tartışılmaya başlanmıştı.

Nazi sembollerinin yasaklanması konusu, bu ay Avrupa Birliği’ne mensup 25 ülkede, ırkçılık ve yabancı düşmanlığını yasaklamayı öngören düzenlemelerin bir parçası olarak ele alınacak.

Bu paketin düzenlemelerin kapsamına prak çekicin de alınmasını isteyen milletvekilleri, önerilerini Avrupa Komisyonu’nun adalet ve güvenlikten sorumlu üyesi Franco Frattini’ye yaptılar.

Çek Cumhuriyeti’nden milletvekili Jan Zahradil, ’’Eğer bir sembolü yasaklayacaksak tamamını yasaklamalıyız’’ görüşünü savunuyor.

Ancak adalet ve güvenlikten sorumlu üyenin sözcüsü, Frattini’nin, yabancı düşmanlığıyla yahudi karşıtlığının ele alınacağı tartışmalara komünist sembolleri dahil etmenin uygun olmadığına inandığını söyledi.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2005 Cumartesi 00:56:46
Güncelleme :5 Şubat 2005 Cumartesi 01:03:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?