19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Oramiral Erdil sanık sandalyesinde

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, eşi ve kızının yargılanmasına başlandı.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde görülen davada İlhami Erdil’in, "görevi ihmal, görevi kötüye kullanma ve haksız mal edinmek" iddiasıyla 18 yıla kadar hapsi isteniyor.

Yargılamayı yapacak heyette, iki general de yeralıyor.

Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından açılan davada, İlhami Erdil ile birlikte eşi Füsun Erdil, kızı Deniz Erdil, kızının arkadaşı Şirin Melek Özden ve emir subayı yüzbaşı Yalçın Kayatunç hakkında suçlamalar bulunuyor.

Erdil hakkındaki iddialar

1999-2001 yılları arasında kuvvet komutanlığı yapan emekli Oramiral İlhami Erdil’in haksız mal edindiği ve görevini kötüye kullandığı iddia ediliyor.

İddianameye göre, İlhami Erdil 1999 yılında İstanbul Etiler Alkent’te biri kızı, diğeri de kendi adına iki lüks daire aldı. Erdil, soruşturma sırasında 1 milyon 250 bin dolar değerindeki bu dairelerin bedelini nasıl temin ettiğini açıklayamadı.

Askeri savcıdan Erdil hakkında dava

Askeri savcı, Erdil hakkında haksız mal edinme suçundan kamu davası açmıştı. Alkent’teki iki daireye de tedbir konulmuştu.

Yayın yasağı talebi

Başsavcı Öztürk, olayla ilgili yayın yasağı konulması talebinin de konunun medyaya yansıması nedeniyle öneminin kalmadığını söyledi.

Erdil’in avukatı Dinçer Eskiyerli ise, bazı medya organlarının ‘seviyesiz’ ve müvekkillerinin kişilik haklarını ihlal edici nitelikteki yayınlarını gerekçe göstererek duruşmaların gizli yapılmasını ve yayın yasağı konulmasını talep etti.

Emekli Oramiral Erdil de, basın özgürlüğüne saygılı olduğunu, ancak konunun kamuoyuna yansıtılışının kendisinin ve ailesinin haklarını zedelediğini belirtti. Erdil, ’’beni en çok rencide eden ve son derece üzen olay bazı basın organları vasıtasıyla şahsımda silahlı kuvvetlere karşı adeta yıpratma kampanyası başlatılmasıdır. Bunu asla kabul edemem’’ dedi. Füsun ve Deniz Erdil de yayın yasağı talebini açıkladılar.

Başsavcı Öztürk: ’’Olayların örtbas edileceği inancı doğabilir”

Başsavcı Öztürk ise, konunun detaylı bir şekilde basına yansıdığını, sanıkların savunması aşamasına geçildiğinde duruşmaların kapalı yapılmasının yargılanan kişilerin aleyhine olacağını söyledi.

Öztürk, ’’bu aşamadan sonra yayın yasağı getirilmesi ve duruşmaların gizli yapılması karşısında silahlı kuvvetlerin olayları örtbas etmesi inancı doğacağı endişesi taşıyoruz. Artık herşeyin şeffaf cereyan etmesinde kamu yararı vardır’’ diyerek talebin reddini istedi.

Mahkeme heyeti talebi reddetti

Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından, Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nin Kurulmasına Dair Kanun’a göre ‘söz konusu dava üzerinde milli güvenliğin ve genel ahlakın korunmasını gerektirecek durum olmadığı ve basının yasalara aykırı yayın yapması halinde gerekli kovuşturmanın adli makamlarca yapılacağı’ gerekçesiyle gizli duruşma ve yayın yasağı taleplerini oybirliğiyle reddetti.

Daha sonra, iddianamede belirtilen suçlamalara karşı sanıkların savunmasına geçildi.

Erdil hakkındaki diğer suçlamalar

İlhami Erdil hakkında, kızına usulsüz ihale verilmesini sağlamak, mutfak masraflarını askeri bütçeden karşılatmak, kendine tahsis edilen telefonu emir subayına kullandırmak gibi suçlamalarda bulunuluyor.

Soruşturma emri Özkök’ten

İlhami Erdil hakkındaki soruşturma emrinin, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök tarafından verildiği ifade edilmişti.

Erdil, mahkemede iddiaları yanıtladı

Ankara - Emekli Oramiral İlhami Erdil, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın ihalelerinde, kızının gizli ortağı olduğu ileri sürülen Şirin Melek Özden’in ihale alması için emir verdiği iddialarını reddetti. Erdil, "İhalelerde Şirin Özden ile ilgilenilmesi için telefon etmiş olabilirim. Ancak ihaleyi alması için asla emir vermedim" dedi.

Erdil, eşi Füsun Erdil ve kızı Deniz Erdil’in "görevi kötüye kullanma ve görevi suiistimal" suçlarından yargılanmalarına Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi’nde başlandı.

Erdil, mahkemede yaptığı savunmasında, şahsına tahsis edilen cep telefonunun emir subay yardımcısı Yüzbaşı Yalçın Kayatunç tarafından aşırı derecede kullanılması ve kurumun zarara uğratıldığı iddialarını reddetti. Cep telefonlarının kimler tarafından kullanılacağını karargah komutanlığının belirlediğini ifade eden Erdil, bu yönde kendisine herhangi bir rapor gelmediğini, cep telefonunun da maksat dışı kullanıldığını bilmediğini söyledi.

Yüzbaşı Kayatunç’un İstanbul’da mevzuata aykırı şekilde görevlendirilerek kontrolsüz bırakıldığı ve görevini kötüye kullandığıiddiaları karşısında da Erdil, emir subay yardımcısının kendi resmi işlerinin yanında kızı ve eşinin de işlerini takip etmek için zaman zaman İstanbul’a gittiğini, ancak başıboş bırakılmadığını savundu.Erdil, Kayatunç herhangi bir suç işlemişse bunun kendisini bağlamayacağını ifade etti.

İlhami Erdil, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı konutunun mutfak harcamalarının faturasız yapıldığı, kendi özel mutfak harcamalarını kuruma ödettiği suçlamalarını da kabul etmedi. Özel harcamalarını kendisinin ödediğini kaydeden Erdil, harcamalarda aşırılık ölçüsünün ne anlama geldiğini de bilmediğini ifade etti.

Erdil’in savunmasının ardından duruşmaya öğleden sonra devam edilmek üzere ara verildi.

AA - CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 13:48:39
Güncelleme :21 Aralık 2004 Salı 17:44:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?