19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Oramiral Örnek’ten Boğaz trafiği uyarısı

İstanbul - Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, "Boğazlarımızda artan ticari trafik, güvenliğin yanı sıra denizde emniyet ve çevrenin korunması açısından ciddi riskleri beraberinde getirmekte ve bizi endişelendirmektedir" dedi.

Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi’nin 231. kuruluş yıldönümü, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Örnek’in de katıldığı törenle kutlandı.

Oramiral Örnek, boğazlardan 2000 yılında 6 bin civarında tankerin geçiş yaptığını hatırlatarak, bu rakamın bu yılın daha ilk 8 ayında aşıldığını ve yıl sonuna kadar 9 bin 300’e ulaşacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Yine bu yıl 8 ayda 35 bin geminin geçtiği Türk Boğazları’ndan 2004’ün sonuna kadar 52 bin geminin geçiş yapmasının beklendiğini anlatan Oramiral Örnek, şöyle devam etti:

"İyimser tahminler bile, son 1 yıl içerisinde tanker adedinde yüzde 11, tehlikeli yük transferinde yüzde 16 civarında bir artışa işaret etmektedir. Her 7-8 dakikada bir geminin, her 50-55 dakikada tehlikeli yük taşıyan bir tankerin geçtiği Boğazlarımız, artık doyum noktasına ulaşmıştır. Taşınmaz hale gelen bu yükün transferi için, boru hatları başta olmak üzere alternatif metodlarının bulunması kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir."

Oramiral Örnek, "bu olumsuz gelişmeye karşın geçen Ocak ayında devreye giren Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi sayesinde Boğazlar’da güvenlik, emniyet ve çevrenin korunması yönünde nispi bir iyileşme sağlandığını, bu sistemin sunduğu imkanlar sayesinde de şikayetlere neden olan Boğazlar bölgesindeki bekleme sürelerinin 7-8 saate kadar azaltılabildiğini" kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 16:53:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?