18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Org. Başbuğ: Kulp olayı, profesyonel işi

Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kulp yakınlarında 11 kişiye ait toplu mezar olduğu iddiasının da "bölgedeki çoğu iddia gibi AİHM kanalıyla devletten tazminat almak amacıyla profesyonelce organize edildiğini" kaydetti.

Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kulp yakınlarında 11 kişiye ait toplu mezar olduğu iddiasının da "bölgedeki çoğu iddia gibi AİHM kanalıyla devletten tazminat almak amacıyla profesyonelce organize edildiğini" kaydetti.

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi Alaca Köyünün Keper mezrası yakınlarında bulunan ve 1993’ten beri kendilerinden haber alınamayan 11 kişiye ait olduğu öne sürülen kemiklerle ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’a yöneltilen soru önergesini Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yanıtladı.

Şahin, konuyla ilgili olarak devletin ilgili birimlerinin ne tür araştırma yaptığı sorusu için, ilgili kurumların resmi yazılarını TBMM Başkanlığı’na sundu.

Genelkurmay 2’nci Başkanı Org. Başbuğ, yazısında öncelikle, bu iddianın 1994’ten bu yana soruşturma konusu yapıldığını, bu soruşturmanın halen sürdüğünü anımsattı.

Soruşturma konusu iddialarla "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin güzide birlik ve komutanlarıyla soruşturmayı yürütenlerin suçlanarak, hedef haline getirildiğini" belirten Orgeneral Başbuğ’un konuyla ilgili diğer saptamaları şöyle:

"Bölgede, devlete ve güvenlik kuvvetlerine yönelik çoğu iddianın, AİHM kanalıyla tazminat almak ve terör örgütü ve yandaşlarına siyasi destek sağlamak amacıyla gündeme getirildiği bilinmektedir. Kulp olayına ilişkin son iddiaların da bu çerçevede profesyonelce organize edildiği düşünülmektedir. Bu durum çerçevesinde, yetkili adli mercii tarafından sürdürülen bir soruşturma varken, Genelkurmay Başkanlığı tarafından bu konuya ilişkin bir soruşturma açılmasının, görev açısından da uygun olmadığı değerlendirilmektedir."

MİT MÜSTEŞARI ATASAGUN: BİZİM GÖREV ALANIMIZ DEĞİL

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Orgeneral Başbuğ’la paralel görüşleri iletirken, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ise Başbakanlığa gönderdiği yanıtında, "Önergedeki iddiaların MİT’in görev faaliyetleri kapsamında bulunmaması nedeniyle cevaplandırılmasının mümkün olmadığını" belirtmekle yetindi.

Jandarma Genel Komutanlığı adına yanıt veren İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise bilinenlerin dışında ellerinde ek bilgi ve belge olmadığını belirtirken, "Bu tür iddiaların örgüt sempatizanı kuruluş-şahıslar tarafından güvenlik güçlerini yıpratmak amacıyla gündeme getirildiğini" ifade etti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise köylülerin bulduğu kemiklerin 18 Ocak’ta incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildiğini ve incelemenin halen sürdüğünü bildirdi. Ad vermeksizin Arif Sakık’ın yaptığı, bu olayın PKK tarafından gerçekleştirildiği, ancak terör örgütü ve bir kısım derneğin bunu, güvenlik güçleri yapmış gibi göstermek istediği açıklamasını anımsatan Bakan Çiçek, bu konuyla ilgili olarak Diyarbakır DGM Cumhuriyet Başsavcılığının da soruşturma açtığını bildirdi.


ANKA/ SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 14:06:14
Güncelleme :4 Mart 2005 Cuma 14:08:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?