20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Org. Özkök'ten ABD'ye 'Çuval' tepkisi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, ABD Büyükelçiliği'nin, 4 Temmuz 2003'teki Süleymaniye baskınından sonra verdiği ilk 4 Temmuz Bağımsızlık Günü resepsiyonunda sadece beş dakika kaldı.

Özkök, hükümet adına sadece Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın katıldığı resepsiyon için geldiği büyükelçilik konutunda, sadece beş dakika kaldı. Özkök'ün bu tavrında, geçen yıl 4 Temmuz'da, Irak'ın Süleymaniye kentindeki Özel Kuvvetler bürosuna baskın yapan ABD güçlerinin, 11 Türk askerini başlarına çuval geçirerek gözaltına alınmasının etkili olduğu belirtildi.

ABD’nin bağımsızlığının 228’inci yıldönümü dolayısıyla verilen resepsiyona, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi ilk kez davet edildi.

Geleneksel olarak haziranın son haftasında düzenlenen, ancak ABD Başkanı George W. Bush’un Türkiye ziyareti ve NATO zirvesi nedeniyle bu yıl erken yapılan resepsiyonda konuşan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, hükümet ve kendi adına ABD’nin bağımsızlığını kutladığını belirtti.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, ortak değerler çerçevesinde şekillendiğini ifade eden Gül, ortaklık ve müttefiklik ilişkilerinin bu değerlerle güçlendiğini, birçok konuda ortak çaba gösterildiğini ve kazanımlar elde edildiğini söyledi.

İki ülke arasında güvenlik ilişkileri ve siyasi konuların yanı sıra kültür, eğitim, turizm, ekonomi, enerji, ticaret gibi alanlarda da ilişkilerin önemli noktalara ulaştığını kaydeden Gül, uluslararası sistemin bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ve mevcut ortaklığın bu sürecin sonunda da süreceğine inandığını kaydetti.

Gül, iki ülke arasındaki işbirliğinin küresel barış ve istikrara katkıda bulunacağına inandığını da kaydetti.

EDELMAN

Konuşmasının bir bölümünü Türkçe yapan Büyükelçi Edelman da, 4 Temmuz 1776’da ABD Kongresi’nin bağımsızlığı onayladığını hatırlatarak, bugünün kendileri için büyük anlam taşıdığını söyledi.

ABD’yi tek bir etnik gruba mensup olmayan, ortak prensip ve iradelere sahip bir grup insanın oluşturduğunu ifade eden Edelman, o tarihte belirlenen prensiplerin ABD’nin savunduğu değerlerin çerçevesini çizdiğini kaydetti.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin uzun ve dostane bir geçmişesahip olduğunu hatırlatan Edelman, ’’Dün NATO’da soğuk savaş dönemindeki müttefiklik bugün de uluslararası terörizme karşı mücadeleediyor’’ diye konuştu.

Edelman, çeşitli nedenlerden ötürü her zaman ideallerin tamamen hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını da kaydederek, ’’ABD de bunun istisnası değil’’ dedi.

Edelman, birlikte çalışan ABD ve Türkiye’nin bölgede ve dünyada olumlu değişimlere katkıda bulunacaklarını söyledi.


KKTC BÜYÜKELÇİSİ İLK KEZ ABD RESEPSİYONUNDA

Bu arada KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç’un, ABD Büyükelçiliği’ndeki bir etkinliğe ilk kez davet edilmesi dikkati çekti. ABD'li kaynaklar, Bulunç'un davetinin, ABD yönetiminin referandumda "evet" diyen Kıbrıslılar'ın izolasyondan kurtarılması yönündeki adımlarının biri olduğunu kaydederek, "Yeni adımlarda birkaç hafta içinde gelecektir" dediler. Edelman, Irak Türkmen Cephesi Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı'yı da ilk kez davet etti.

ANKARA - İHA/AJANSLAR
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2004 Çarşamba 18:31:52
Güncelleme :26 Mayıs 2004 Çarşamba 18:49:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?