20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Orgeneral Aktulga için anma töreni

Kalp yetmezliği sonucu dün hayatını kaybeden emekli Orgeneral Doğu Aktulga için bugün Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir anma töreni düzenlendi. Ege Ordu Komutanlığı görevinden 1999 yılında emekliye ayrılan ve 67 yaşında hayatını kaybeden emekli Orgeneral Aktulga için düzenlenen anma törenine eşi Tülay Aktulga, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve eşi Özenç Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, üst düzey askeri yetkililer, emekli komutanlar ve Aktulga'nın yakınları katıldı.
Aktulga'nın anısına saygı duruşunda bulunulması ile başlayan törende Aktulga'nın biyografisi okundu ve hayatından bir kesit sunuldu. Aktulga'nın çeşitli dönemlerde kaydedilen görüntülerinin sinevizyonda gösterimi sırasında hüzünlü anlar yaşandı. Aktulga'nın eşi Tülay Aktulga ve yakınları gözyaşına boğulurken, Orgeneral Özkök'ün eşi Özenç Özkök de gazyaşlarını tutamadı.
Törende bir konuşma yapan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yalman, Aktulga'nın hayatının her safhasında inanç ve düşüncelerini cesur bir şekilde savunan, ulusuna müstesna hizmetlerde bulunan değerli bir asker, öncelikle ülkesinin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çıkarlarını herşeyin üstünde tutan gerçek bir Atatürkçü olduğunu vurguladı. "Doğu Paşa, 67 yıllık hayatında ihtiras ve gösterişten uzak yaşamıştır. Bulunduğu her yerde sevgi ortamı yaratmış, yönetim tarzında insan sevgisini daima önplanda tutmuştur" diye konuşan Orgeneral Yalman, Orgeneral Aktulga'nın ciddi anlamla bir fikir adamı ve teorisyen olduğu kadar mükemmel bir strateji uzmanı ve eğitimci olduğunu anlattı. Aktulga'nın özellikle eğitim ve öğretime yönelik görevlerindeki en büyük hayalinin Türk subayını yüzyılın en mükemmel subayı olarak yetiştirmek olduğunu kaydeden Orgeneral Yalman, bu amaçla özellikle Harp Okulu'ndaki eğitim ve öğretim programlarını bizzat Aktulga'nın hazırladığını anlattı. Yalman, Aktulga'nın 9. Kolordu Komutanlığı döneminde başta Tendürek Dağları olmak üzere bölgesinde verdiği amansız mücadelenin ve gösterdiği örnek liderliğin, terörle mücadele tarihinde özel bir anlam taşıdığını ve şükranla anıldığını söyledi. Emekli Orgeneral Aktulga'nın Ege Ordu Komutanlığı döneminde de kendisini 'gözbebeğim' dediği Mehmetçiğe adadığını ifade eden Orgeneral Yalman, Mehmetçiklerin yaşam standartları ve eğitim seviyelerinin yükseltilmesi yönündeki çabalarının, diğer ordu komutanları tarafından da örnek alındığını belirtti. Aktulga'nın 27 Ağustos 1999 yılındaki emeklilik töreninde yaptığı konuşmada, ''Türk Silahlı Kuvvetleri devletin iskeletidir. İskelet çökerse devlet de çöker. İskeletin çok sağlam olması, ulusun çağdaş yaşamı için önkoşuldur'' sözleriyle Cumhuriyet'in temel niteliklerinin korunması yönündeki hassasiyetini dile getirdiğini anlatan Orgeneral Yalman, Aktulga'yı kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduklarını söyledi.
Orgeneral Yalman'ın konuşmasının ardından Aktulga'nın eşi Tülay Aktulga, taziyeleri kabul etti.

KOCATEPE'DE TÖREN

Emekli Orgeneral Doğu Aktulga için Kocatepe Camii'nde bir cenaze töreni düzenlendi.
67 yaşında hayatını kaybeden eski Ege Ordu Komutanı emekli Orgeneral Aktulga için düzenlenen cenaze törenine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Kuvvet Komutanları, üst düzey Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile Aktulga'nın yakınları katıldı.
Öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Aktulga'nın naaşı top arabasına kondu. Eşi Tülay Aktulga ve yakınlarının gözyaşları arasında geçit töreni düzenlendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök ve komutanlar, Aktulga'nın top arabasına konan naaşını son kez selamladı. Cenaze marşı eşliğindeki geçit töreninin ardından Aktulga'nın naaşı cenaze arabasına konularak konvoy eşliğinde Cebeci Şehitliği'ne götürüldü. Aktulga, Cebeci Askeri Şehitliği'nde toprağa verildi.

ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2004 Salı 12:44:55
Güncelleme :27 Ocak 2004 Salı 14:03:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?