17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Orgeneral Kılınç'tan Kamu Yönetimi reformuna sert tepki

İstanbul Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı ve Ulusal Birlik Sempozyumu'nda konuşan emekli Orgeneral Tuncer Kılıç, söz konusu yasayı eleştirerek, "Ulusun geleceğini düşünen bir çok kesim, bu yasaya karşı çıkmaktadır. Meclis bu yasayı tartışarak boşuna çalıştırılmaktadır. Yasanın çıkarılması abesle iştigaldir" dedi.
Sempozyumun ilk oturumu, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ordinaryüs Prf. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Emekli Orgeneral Tuncer Kılıç'ın başkanlık yaptığı ilk oturuma, Türk-İş Sendikası'ndan Mustafa Öztaş, Türkiye Kamu-Sen Sendikası'ndan Bircan Akyıldız ve KESK'ten Hilal Şimşir katıldı.
Panelde ilk olarak söz alan emekli Orgeneral Tuncer Kılıç, "Ülkemizde bürokrasinin tıkandığından hepimiz şikayetçiyiz. Bürokratik tıkanıklığın yüzde 90'ı uygulama ve uygulayıcılardan kaynaklanıyor. Hakka, hukuka saygılı ve inisiyatif kullanabilen memur yetiştirmek, tıkanıklığı çözer ve sonu nereye varacağı bilinmeyen maceralara gerek kalmaz. Kimseden alacağımız, öğreneceğimiz bir husus olmayacağına inanıyorum. Özel sektörde çalışanların geleceği garanti değil, bu yasanın geçerliliği olmayacak. Anayasaya aykırı bir yasa çıkarsa, Anayasa Mahkemesi bunu durdurur. Seçmenlerin yüzde 25'inin oyu, meclise yüzde 66 olarak yansımıştır. 'Ben çoğunluğum, bu yasayı çıkarırım' demek yanlışlıktır. Bu yasa hazırlanırken kamu yönetiminde ne tıkanıklık var bu irdelenmemiştir. Bu yasa tasarısı bir dayatmadır. Ulusun geleceğini düşünen bir çok kesim, bu yasaya karşı çıkmaktadır. Meclis bu yasayı tartışarak boşuna çalıştırılmaktadır. Yasanın çıkarılması abesle iştigaldir" diye konuştu. Tuncer Kılıç'ın konuşmaları salonda büyük alkış aldı.
Daha sonra kürsüye gelen KESK temsilcisi Bilal Şimşir, hükümetin kültür politikasını ve bu alandaki özelleştirmeleri eleştirdi. Şimşir, "Bugün ne yazık ki başımızda emperyalistlerle beraber yıkıcılar var. Devlet sanat üretimi devletin sanatçısı olur mu? tartışmaları yapılmaya başlandı. Ayasofya'ya İtalyanlar talip olmuş. Diğer müzeler de özelleştirilecek. Anadolu'daki bir çok müze de böylelikle verilecek. Atatürk 'Devletin temeli kültürdür' demiştir. Bugün devletin temeline dinamit konulmuştur. Irak'ta müzeleri silahla yıktılar, bizim ülkemizi de yasayla" ifadelerini kullandı.
Kamu-Sen temsilcisi Bircan Akyıldız ise bu tasarımın sahibinin siyasi irade olmadığını belirterek, "Hükümet tasarının savunuculuğunu yapıyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti devletinin geleceğinin endişesini yaşarken, hükümetin tasarıyı savunması siyasi iradenin acizliğidir. Bu tasarının arkasında küresel güçler olduğunu kabul etmek gerekir. Kanun tasarısının ülke gerçeklerine ve insanımızın ihtiyaçlarına göre hazırlandığının kanaatinde değiliz" dedi.
Türk-İş Temsilcisi Mustafa Öztaş da, Türkiye'deki kamu felsefesinin toplum yararına olduğunu söyleyerek, "Bu tasarı bunu değiştiriyor. Devlet kamu hizmetlerini üretmekten ve sunmaktan vazgeçiyor bu tasarıyla. Kamu hizmetleri daha pahalı ve vatandaşların iyice ezdirildiği hizmetlere dönüşüyor. Kamusal hizmetler bu tasarıyla kuralsız hizmetler oluyor" açıklamalarında bulundu.
Panelin 2 gün daha süreceği bildirildi.
SEZGİN AKKOYUN-İSTANBUL (İHA)
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2004 Cuma 17:42:00
Güncelleme :20 Şubat 2004 Cuma 19:16:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?