18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Oscar’larda Eastwood gecesi

Film sanayii açısından yılın en önemli olayı kabul edilen Oscar Ödülleri Los Angeles’ta düzenlenen ve dünya genelinde milyonlarca kişinin izlediği bir törenle verildi. 


Tören oyuncu ve yönetmen Clint Eastwood açısından bir zafer havasında geçti.

En iyi film ödülünü Eastwood’un, Million Dollar Baby (Milyonluk Bebek) filmi kazandı.

Kadın boksörlerin hayatını konu alan film, Eastwood’a en iyi yönetmen ödülünü de getirdi.

Filmin başrolündeki Hilary Swank en iyi kadın oyuncu dalında Oscar’a layık bulunurken, yılların oyuncusu Morgan Freeman da bu filmdeki rolüyle ilk kez en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar aldı.

En iyi erkek oyuncu ödülü geçen yıl ölen soul müzik sanatçısı Ray Charles’ın hayatını konu alan Ray’de sanatçıyı canlandıran Jamie Foxx’a verildi.

The Aviator’a 11 daldan beşinde ödül

Gecenin en iddialı yapımlarından olan ve en fazla dalda aday gösterilen film olarak geceye başlayan The Aviator’ın ekibi ise geceden hayalkırıklığı ile ayrıldı.

Başlıca ödülleri Million Dollar Baby’ye kaptıran film 11 daldaki adaylıklarından sadece beşinde ödül aldı.

Filmde ünlü oyuncu Katharine Hepburn’ü canlandıran Cate Blanchett en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar’ını kazandı.

Sinema ve uçak endüstrilerinde başarılı olmayı amaçlayan, Teksaslı iş adamı Howard Hughes’ın hayatını konu alan film, ayrıca en iyi kurgu, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi sanat yönetmeni ve en iyi kostüm dallarında ödüle layık bulundu.

Bu yılki Oscar Ödül Töreni, daha genç bir izleyici kitlesini çekmek amacıyla değişik bir yapıyla düzenlendi. Bu kez ödülleri tartışma yaratan siyah komedyen
Chris Rock sundu.

Üç bini aşkın davetlinin katıldığı gecede, Eternal Sunshine of The Spotless Mind, en iyi özgün senaryo seçilirken, Sideways’in senaryosu, en iyi uyarlama senaryo dalında Oscar aldı.

En iyi yabancı film Oscar’ını İspanyol yapımı The Sea Inside kazandı. Alejandro Amenabar’ın filmi, çok hasta olan felçli bir adamın hayatını sona erdirmek için verdiği yasal mücadeleyi konu alıyor.

Film, bu ödülü kazanan dördüncü İspanyol yapımı oldu.

77. kez verilen ödüller için, Amerikan Film Bilim ve Sanatları Akademisi’nin yaklaşık altı bin üyesi binlerce film arasından 24 farklı dalda ödüle layık eserleri seçti.

İDDİALI ADAYLAR
The Aviator: 11 dalda aday
Million Dollar Baby: 7 dalda aday
Finding Neverland: 7 dalda aday
Ray: 6 dalda aday
Sideways: 5 dalda aday

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 12:44:21
Güncelleme :28 Şubat 2005 Pazartesi 12:52:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?