23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

´Osmanlı torunuyuz, e-devlete geçiş kolay değil´

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Osmanlı’dan bu yana neredeyse 700 yıllık bir "yerleşik devlet geleneği"ne sahip olan Türkiye`de, e-devlete geçişin kolay olmadığını ifade etti.

Abdüllatif Şener, Haber Analiz sitesine "Mernis" projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Şener, Türkiye`de köklü bir yerleşik devlet geleneği olduğuna işaret ederek, ``Neredeyse 700 yıllık bir devlet ve kamu yönetimi geleneği olan bir ülkede kamu hizmetlerinin sunumunda, örneğin elektronik olarak imzalanmış belgelerin de bundan böyle yasal olarak geçerli olacağını söylemek kolay değildir`` dedi.

Bunu mazeret olarak dile getirmediğini, ancak projenin geciktiği yolundaki eleştirilerde bu durumun da göz önüne alınması gerektiğini kaydeden Şener, ``yergi ve hatta övgülerde makul olmak gerekir`` dedi.

``BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLAYACAK``

Şener, Mernis projesiyle gerçekleştirilecek dönüşümün, kurum içi ve kurumlar arası yazışmalarda büyük kolaylık sağlayacağını belirtti. Elektronik imzanın yasal ve teknik alt yapısının hazır olduğunu açıklayan Şener, uygulamanın çok yakın bir zamanda kullanılabilir hale geleceğini bildirdi. Şener, belgelerin resmiyet kazanması için imzanın şart olduğunu kaydederek, yurttaşların bürokrasiyle zaman harcamayacağını ifade etti.

Şener, elektronik imza projesi sayesinde kaynak kullanımından da tasarruf edileceğinin altını çizdi.

Araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışmalarına GSYİH içinde ayrılan payın, 2003 yılında yüzde 0.67 olduğunu anımsatan Şener, bu payın 2010 yılına kadar yüzde 2`ye yükseltilmesi için gerekli kamu kaynaklarının tahsis edileceğini bildirdi.

Şener, 2005 yılında 446 trilyon ek kaynak tahsis edildiğini vurgulayarak, ``bilim insanı sayısının 2010 yılında 40 bine ulaşması için çalışılıyor`` dedi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2005 Salı 13:28:52
Güncelleme :4 Ocak 2005 Salı 13:30:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?