24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Oto hırsızının yeni hedefi

Teyp, jant, ayna, derken, son birkaç yıldır oto hırsızlarının yeni gözdesi, otomobillerdeki airbagler (hava yastığı)

Özellikle iki yıldır airbag hırsızlığı şikayetiyle servise koşan araç sahipleri çaresiz durumda. Çünkü araca kolayca giren hırsız, en pahalı parçalardan biri olan hava yastığını, hasarsız bir şekilde rahatça çıkarıyor ve kaza yapmış araçlara takılmak üzere oto sanayii sitelerinde çok ucuz fiyatlara satıyor.
     
     Yetkili servislerde aracın marka ve modeline göre bir ile beş milyar lira arasında satılan orijinal airbagler, 'çalıntı airbag piyasası'nda 300 milyon ile bir milyar lira arasındaki fiyatlara satılıyor. Servis uzmanları, bir airbag'in çalıntı olup olmadığını anlamanın imkansız olduğunu belirtiyor. Durum böyle olunca, airbag hırsızları, işlerini daha rahat yapıyor ve arz-talep sistemi burada da hızla işliyor.
     
     "ŞASE NUMARASI KONULSUN"
     
     İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün oto hırsızlığı birimlerinde, airbag hırsızlığına dair kesin bir istatistik yok. Ancak yetkililer, yılda 80 civarında araçtan airbag çalındığı belirtiyor. Oysa oto servisleri, bu rakamın çok daha fazla olduğunu söylüyor. Volkswagen Genoto'nun Kartal'daki yetkili servisinde kaporta boya danışmanı olarak çalışan Murat Yılmaz, son aylarda en az haftada iki müşterinin bu şikayetle geldiğini belirtiyor. Parlar Otomotiv'den Peugeot Yetkili Servis Müdürü Melih Cepheli ise şimdiye dek 20'den fazla müşterinin airbag hırsızlığı yüzünden kendilerine başvurduğunu söylüyor.
     
     Yetkili servisler, üretici firmaların airbaglar için de tıpkı aracın motorunda yapıldığı gibi, şase numarası ya da benzer bir kodlama sistemiyle önleyeci bir yöntem geliştirmesi gerektiğini öneriyor.

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2003 Pazartesi 10:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?