18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Otomobil yakıtında 'CNG' devrimi

Araçlarda benzine göre bir hayli avantajlı olan Likit Petrol Gazı’nın (LPG) yerini alan Sıkıştırılmış Doğalgaz (SDG), diğer adıyla ’CNG oto doğalgaz’, Türkiye’de şimdiden LPG’nin pabucunu dama atmış görünüyor.

Sadece İtalya’da 800 bin, Arjantin’de ise bir milyon 400 bin araç SDG ile çalışıyor. Dünyada SDG’ye dönüşümü yapılan araç sayısı ise 4 milyona yakın.

Bugünkü benzin fiyatları ile kilometrede ortalama 240 bin liralık yakıt tüketen bir otomobilin yakıt gideri LPG ile 135 bin lira oluyor. Aynı otomobilin SDG’ye dönüşümü yapıldığında ise kilometredeki yakıt gideri 65 bin liraya iniyor.

Türkiye’de henüz İstanbul’da 2, Ankara’da ise sadece 1 adet SDG istasyonu hizmet veriyor. Ankara’da SDG’ye dönüşümü yapılan araç sayısı 400 civarında. Başkent Ankara’da araçlara SDG dönüşümünün ve SDG satışının yapıldığı ’Er-GAZ’ servis istasyonu yetkilisi Özer Öztürk, SDG’nin LPG’ye benzer hiçbir yanı bulunmadığını belirterek şunları söyledi:

"SDG sıvı olmayıp gaz halindedir ve motorda da gaz olarak yakılır. Aracın çekişi artar ve daha sessiz çalışır. Egzozdan sadece su buharı çıktığından çevre dostudur. LPG 90 oktan iken SDG 130 oktandır. Motor yağ değişimi 30-40 bin kilometrede bir yapılabilir. Yakıt deposu 450-550 bara dayanıklıdır. Havadan hafif olduğundan havaya uçar, alev almaz ve kesinlikle patlamaz. Dünyada bugüne kadar bu konuda hiçbir kaza tespit edilmemiştir. Araçlara hiçbir zarar vermediği gibi motorun da ömrünü uzatır. Araç çalıştırılmasında kışın hiçbir problem yaşanmaz, çünkü SDG ancak sıfırın altında 140 derecede donar. Bu nedenle de soğuk havalarda benzine geçmeye gerek olmaz."

Ankara ve İstanbul dışında SDG satış istasyonu olmamasını bugün için tek dezavantaj olarak ifade eden Öztürk, bu konuda yasal düzenleme eksikliği bulunduğunu, ancak kısa süre içinde SDG’nin, Türkiye geneline yaygınlaşmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bir araç için SDG dönüşüm ücretinin LPG’ye göre daha maliyetli olduğunu da anlatan Öztürk, "Ayda bin kilometre yol kateden bir araç SDG’ye dönüşüm için yapacağı harcamayı bir yıldan daha az bir sürede geri kazanır. Günde 150-200 km yol yapan bir ticari araç ise kesinlikle bunu 3-4 ayda amorti eder" dedi. Öztürk, tüketicilerin konuya ilişkin olarak her türlü bilgiyi www.er-gaz.com internet adresinden veya 0.312.5620303 numaralı telefondan alabileceğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 16:21:43
Güncelleme :8 Nisan 2005 Cuma 18:13:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?