18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Öymen: KKTC'nin resmi adı niye kullanılmadı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısında Kuzey Kıbrıs`ın resmi adı olan KKTC`nin neden kullanılmadığını, kullanılması için bir girişim yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi.

Öymen, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül`ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı`na soru önergesi verdi.

Öymen İKÖ Dışişleri Bakanları`nın toplantısında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin ``Kıbrıs Türk Devleti`` olarak adlandırıldığını belirtti. Öymen, ``Konferansın devletin resmi ismi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tabirinin kullanmayıp Kofi Annan Planı`ndaki Kıbrıs Türk sıfatını kullanmasının sebebi nedir?`` diye sordu.

Öymen, Kofi Annan`ın 7 Mart 2004 tarihinde ilgili ülkelerin liderlerine gönderdiği mektupta ve referandumdan önce Güvenlik Konseyi`ne sunduğu raporda planın, 29 Nisan tarihine kadar bütün ilgili taraflarca onaylanmadığı takdirde hukuki varlığını ve geçerliliğini yitireceğini belirttiğini de anımsatarak, ``Bu nedenle fiilen hukuki varlığı sona ermişken İKÖ Konferansı`nda niçin plandaki ifade benimsenmiştir?`` sorusunu yöneltti.

Öymen ayrıca, hükümetin İslam Konferansı toplantısında Kuzey Kıbrıs`ın resmi adı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin kullanılması için çaba gösterilip gösterilmediğinin, gösterildiyse bu girişimin sonuç vermemesinin nedeninin açıklanmasını istedi.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2004 Perşembe 16:20:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?