19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Öymen'den Baykal'a 'güvensizlik' çağrısı

CHP’de kendilerini “İktidara Yürüyüş Hareketi” olarak isimlendiren parti içi muhalefet adına açıklama yapan eski genel başkanlardan Altan Öymen, delegelere 3 Temmuz’da yapılacak olağanüstü kurultayda Genel Başkan Deniz Baykal’a güvensizlik oyu vermeleri için çağrıda bulundu.

Aralarında milletvekilleri ve bazı eski parti yöneticilerinin de yer aldığı “İktidara Yürüyüş Hareketi Kurultay Komitesi”, Klas Otel’de basın toplantısı düzenledi.

Hazırlanan ortak açıklama, Altan Öymen tarafından okundu. Açıklamada, ülkenin içinde bulunduğu tablonun değiştirilmesinin, CHP’nin iktidara gelmesiyle mümkün olduğu belirtilerek, bu güce sahip olan partinin iç sorunlarına hızla çözüm bulması gerektiği ifade edildi.

"PARTİ İÇİ DEMOKRASİ İŞLERLİĞİNİ KAYBETTİ"

Parti içi demokrasinin işlerliğini kaybettiği, bu nedenle parti yönetiminin her alanda “hata üstüne hata yaptığı ve inandırıcılığını kaybettiği” görüşü savunulan açıklamada, 3 Temmuz’da yapılacak olağanüstü kurultayının gündemine ilişkin eleştirilerde de bulunuldu. Açıklamada, şöyle denildi:

"DERNEKLERDE BİLE OLMAZ"

“Genel Başkan kendi çağırdığı kurultayda bir özeleştiri kapısı açmak yerine, tam tersini yapıyor. Özeleştiri yapılmasını isteyen milletvekillerini suçluyor ve onların kurultayca da suçlanmasını istiyor. Sadece siyasi partilerde değil, öğrenci derneklerinde bile yerleşmiş olan demokratik gelenek, kongrelerde yönetimlerin eleştirilmesidir.

Genel Başkan bunun tam tersini yapmakta ve yönetimi eleştirenlerin eleştirilmesini istemektedir. Eleştirmekle kalınmamasını, suçlanmasını istemektedir. Daha doğrusu kendi verdiği ’suçludurlar’ kararının kurultayca da onaylanmasını istemektedir. Bu parti içindeki son demokratikleşme çabalarını da yok etme yolunda çok vahim bir girişimdir.”

“DEĞİŞİM GENEL BAŞKANDAN BAŞLAMALI”

Açıklamada, CHP tarihinde “sıkıyönetim dönemi hariç hiçbir dönemde seyircisiz ve basınsız bir kurultay yapılmadığı” belirtilerek, parti tüzüğünde “tersine karar alınmadıkça kurultay ve kongre oturumları açıktır” hükmünün yer aldığı anımsatıldı.

Tüzüğe göre kurultayın çalışmalarına açık olarak başlaması, daha sonra karar alınırsa kapalı olarak devam edebileceği savunularak, Siyasi Partiler Yasası’na göre kurultaydan 15 gün önce açıklanması gereken delege listesinin de ilan edilmediği belirtildi. Açıklamada, daha sonra şu görüşlere yer verildi:

"GENEL BAŞKAN YÖNETİM KADROSU DEĞİŞMELİ"

“Ülkemize karşı taşıdığımız sorumluluğun gereği olarak, CHP’nin ciddi bir iktidar seçeneği olacak biçimde yenileşmesini istiyoruz. CHP’nin kendini yenilemesi için, herşeyden önce partimize son sıralarda egemen olan siyaset ve yönetim anlayışının değişmesi gerekmektedir. Bu değişim Genel Başkan ve üst yönetim kadrolarından başlayarak gerçekleşmelidir.

Bu amaçla ülkemizin geleceği için, aydınlık yarınlarımız için kurultay üyesi arkadaşlarımızı 3 Temmuz kurultayında Sayın Genel Başkan’a güvensizlik oyu vermeye çağırıyoruz.”

YENİ LİDER ADAYI

Altan Öymen, bir gazetecinin İktidara Yürüyüş Hareketi’nin ortak bir lider adayı belirleyip belirlemediğine ilişkin sorusu üzerine, bunun öncelikli bir mesele olmadığını belirterek, “partide son demokrasi kırıntıları da ortadan kaldırılmak üzeredir. Öncelikli konu budur” dedi.

Toplantıya, bazı milletvekillerinin yanı sıra Cezmi Kartay, Erol Tuncer, eski genel sekreterlerden Ertuğrul Günay, Adnan Keskin, eski belediye başkanlarından Celal Doğan ve Bekir Kumbul da katıldı.

Muhaliflerin 3 Temmuz’da yapılacak kurultayda Divan Başkanlığı için eski Antalya Belediye Başkanı Bekir Kumbul’u aday göstermeleri bekleniyor.
ANKARA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2004 Çarşamba 17:32:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?