19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Özel: 'Vekiller dil eğitimi almalı'

Sevgi Özel, ANKA`ya yaptığı değerlendirmede, 15 gün sonra Dil Bayramı`nın 72`nci yıldönümünün kutlanacağını hatırlatarak, ``Türkçe 72 yıl sonra yeniden yabancı sözcüklerin ve yabancı dillerin saldırılarıyla yüz yüze`` dedi.

``MECLİS`İN DİL EĞİTİMİNDEN GEÇMESİ LAZIM``

Özel, öncelikle milletvekillerinin dil eğitiminden geçmesi gerektiğini ifade ederek, vekillerin dil konusundaki yetersizliğinin nedenini eğitim sisteminin kötü olmasına bağladı. Sevgi Özel, ``Eğitim sisteminin iflas ettiğinin göstergesi Meclis`te kullanılan dil`` diye konuştu.

``BİRKAÇ BAKANIN ACİL EĞİTİME İHTİYACI VAR``

Özel, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım`ın da aralarında bulunduğu birkaç bakanın ivedilikle dil eğitimine gereksinimi olduğunu söyledi.

Özel, ``Politikacılara sesleniyoruz. İzin versinler karşılıksız onlara Türkçe dersi verelim`` dedi.

``TDK TÜRKÇE`YE ŞARKI SÖZLERİNDEN DAHA ÇOK ZARAR VERİYOR``

Türk Dil Kurumu`nun (TDK) dernek olduğu dönemlerde Türkçe`ye yabancı sözcük saldırısının bu ölçüde yaşanmadığını, Kurum`un bu sorunla baş edebildiğini söyleyen Özel, ``Toplu dil bilinci diri tutuluyordu. Ama bugün Türkçe`yi korumak güzelleştirmekle görevli, bu görev kendisine yasayla verilmiş bir kurum varken, Türkçe tıpkı imparatorluk dönemindeki gibi yabancı sözcüklerin saldırısıyla yüz yüze`` dedi.

Özel, Kurum`un geçtiğimiz günlerde şarkı sözü yazan ve şarkı söyleyenlere verdiği tepkinin doğru olduğunu ve bunu desteklediklerini söyledi. Ancak Özel, TDK`nın yazım birliğini bozarak, dil devrimine sahip çıkmayarak dile, şarkı sözü yazarlarından daha büyük zarar verdiğini ifade etti. Özel, ``Gazetelerin birinci sayfalarındaki haber başlıklarına, haberlere baktığımızda ülkede yazım birliği kalmadı`` dedi. Radyo ve televizyonların Türkçe`ye özen gösterilmediğini, yerli dizilerde dilin bozulduğunu, çeviri filmlerin içler acısı durumda olduğunu anlatan Özel, ``Bunun doğrusunu söyleyebilecek bir yetki arayışı içinde herkes. Otorite arayışı içinde`` diye konuştu.

Sevgi Özel, insanların artık İngilizce düşünüp Türkçe konuşmaya başladığına işaret ederek, konuşulan bu dilin Türkçe olmadığını kaydetti. Son 20 yılda yazım birliğinin bozulduğuna, ölçülü dilin yara aldığına işaret eden Özel, ``TDK `dil bozuluyor` dese de etkili olamıyor. Neden? Çünkü toplumun güvenini sağlayamadı`` dedi.

``TRT EĞLENCE PROGRAMLARINDA ÖZEL TELEVİZYONLARA ÖZENDİ``

Özel televizyondaki dil yanlışlıklarının çok olduğunu ifade eden Özel, TRT`nin her şeye rağmen dilde özenli olduğunu ancak, eğlence programlarında TRT`nin de özel televizyonlara özendiğini söyledi. Özel, TRT`de Türkçe`yi kötü kullanan ünlülerin yer almaya başladığını ama yine kültür, sanat programlarının çoğunda, belgesellerde, film seslendirmelerde özel televizyonlardan özenli olduğunu kaydetti.

``ARTIK `ADAM SENDE` DENİLMİYOR, BU BİR UMUT``

Türkçe`nin doğru kullanımıyla ilgili toplumun umut verdiğini, bilinçli insanların dildeki yozlaşmanın farkında olduğunu vurgulayan Sevgi Özel, ``10 yıl öncekine göre `adam sende` demiyor herkes`` dedi.

``DÜŞÜNCE KİRLENDİĞİ İÇİN DİL DE KİRLENİYOR``

Sevgi Özel, ``Düşünce kirlendiği için dil kirleniyor. Düşüncesi kirlenen toplumun dili kirlenir. Düşüncesi yozlaşan toplumun, dili yozlaşır. Dil ile düşünce bir kağıdın iki yüzü gibi. Düşünce yozlaşıp, kirlenip, bozuluyorsa toplum düşünce yetisini yitirmeye başladı demektir`` diye konuştu.

``DERS KİTAPLARININ ATILIP, YENİDEN YAZILMASI GEREKİYOR``

Özel, Türkçe`nin doğru kullanımını sağlamak için ulusal eğitim sistemini her türlü dünya görüşüne göre değil, çağdaş bilime, sanata göre düzenlemek gerektiğini söyledi. Dilin doğru kullanımında eğitimin önemli olduğunu söyleyen Özel, test yönteminden vazgeçilmesi ve ders kitaplarının hepsinin atılıp, yeniden yazılması gerektiğini kaydetti. Özel, ``TDK`nın hemen eski durumuna dönmesi ve üstündeki hukuk ayıbının silinmesi gerekiyor`` dedi.


Özel, 15 gün sonra Dil Bayramı`nın 72`nci yıldönümünün kutlanacağını hatırlatarak, "Türkçe 72 yıl sonra yeniden yabancı sözcüklerin ve yabancı dillerin saldırılarıyla yüz yüze" dedi. Özel, öncelikle milletvekillerinin dil eğitiminden geçmesi gerektiğini ifade ederek, vekillerin dil konusundaki yetersizliğinin nedenini eğitim sisteminin kötü olmasına bağladı
ANKA Ajansı
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2004 Cumartesi 16:06:34
Güncelleme :11 Eylül 2004 Cumartesi 16:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?