18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Özgürlük denen türban iktidarda dayatılabilir'

Yazar Eygi’yi 312’den mahkum eden Yargıtay, gerekçesinde Başkan Şirin’in aksine laikliği korumanın devletin görevi olduğunu vurguladı. Kararda, türban için de ‘Özgürlük olarak görülüyor ancak yönetime gelindiğinde dayatılabilir’ denildi.

YARGITAY Ceza Genel Kurulu’nun (YCGK) Milli Gazete Yazarı Mehmet Şevket Eygi’yi TCK 312’den mahkum eden ‘laiklik rövanşı’ kararının gerekçesi şekillendi. Gerekçeye türban tartışması damgasını vururken, hálá tartışılan ve kesinleşmeyen ilk laiklik kararının gerekçesini bizzat yazan YCGK Başkanı Osman Şirin’in, ‘Laikliği halk korur, Müslümanın Müslümanı eleştirmesi 312’lik suç olmaz’ görüşlerine karşı çıkıldı.

MADDELER AYNI

Milli Gazete Yazarı Selahattin Aydar’ın, TCK’nın 312/2 maddesindeki ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten aldığı 1 yıl 8 ay hapis cezasını 13’e karşı 14 üyenin oyuyla bozan YCGK, kısa bir süre sonra aynı gazetenin yazarı Eygi’ye aynı maddeden verilen aynı cezayı 24’e karşı 4 oy gibi ezici bir çoğunlukla onamıştı. Eygi’yi mahkûm eden ve ‘Laiklik rövanşı’ diye nitelenen kararın gerekçesinin yazımı tamamlanma aşamasına geldi.

DEVLETİN GÖREVİ

Kararda, Anayasal düzeni korumanın da ‘Devletin görevi olduğu’ ifade edildi. Özgürlüklerin geliştiği ortamda, Anayasal düzene karşı düşüncelerin de koruma altında olması gerektiğine vurgu yapılarak, ‘Ancak bu o özgürlük ortamını yok etmek için kullanılamaz’ denildi.

KARGAŞA YARATIYOR

Gerekçeli kararda, türbanın da ‘özgürlük’ kapsamında ele alındığı kaydedilerek, ‘Şu an özgürlük olarak görülen, yönetime gelindiğinde zorunluluk olarak dayatılabilir’ denildi. Gerekçede, ‘Türban tartışmasının da kamuoyunda kargaşaya yol açtığı unutulmamalıdır’ görüşü savunuldu.

ÖZGÜRLÜK DEĞİL

Gerekçede, ‘Şeriat yönetiminde özgürlükten bahsedilemez. Hatta tam tersine özgürlüklerin daraltıldığı bir ortamdan bahsedilebilir. Öyle ki şu anda özgürlük olarak görülen, yönetime gelindiğinde zorunluluk olarak dayatılabilir’ denildi.

ABD’DEN ÖRNEK KARAR

Kararda, Leyla Şahin ve Refah Partisi ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararlar örnek olarak yer verildi. Ayrıca, ABD ve İsviçre’nin emsal yargı kararlarına yer aldı.

..
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 16:44:37
Güncelleme :20 Nisan 2005 Çarşamba 16:48:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?