24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ÖZKÖK: IRAK'TAKİ OLAYLAR HEM HÜKÜMETİN HEM MECLİSİN KARARINI ETKİLER

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, ABD'nin düşüncesinin Türkiye'ye Irak'ta bir sektör vermek olduğunu belirterek, ''ABD'nin bu sektörün komuta ve karargahının da Türk olmasını istediği''ni söyledi. Orgeneral Özkök, bölge konusunda kesin bir şey bulunmadığını bildirdi.

Irak'ta Türkiye'ye ait bir sektör ve komuta etme imkanının olup olmayacağını ve sualnameye bu konularla ilgili yanıt gelip gelmediği sorusu üzerine, Orgeneral Özkök, ABD'den birinci safha için yanıt istediklerini söyledi. Orgeneral Özkök, şöyle konuştu:

''Onların düşüncesi bize bir sektör vermek, bu sektörün komutanı ve karargahı Türk olacak. Buna bağlı bir tugayı da biz verebilirsek, memnun olacaklarını söylüyorlar. Tabii, baştan aşağı Türk olabileceği gibi, başka ülkelerin katkısı da olabilir. Ama o sektördeki diğer tugayların diğer ülkelerden oluşması lazım. Bunu genellikle o sektörden sorumlu olan ülkenin temin etmesi isteniyor, evvelki uygulamaları biz değerlendiriyoruz.

Kuvvet oluşturma toplantıları yapılıyor, ülkelere teklifler soruluyor. Bunlara NATO da yardımcı olabiliyor, Amerika da yardımcı olabiliyor. Şimdilik bunların hiçbirisi belli değil.

Bölge olarak birkaç bölge var. Bizim aklımızdan geçen bölgeler var. Onların aklından geçen bölgeler var. Ama kesin bir şey yok. Söyledikleri şeyler genel hatlarıyladır, bunlar detayına girilip, konuşulacak şeyler. Bunların tabii aşama aşama yapılması lazım.''

Irak'a gönderilmesi muhtemel asker sayısını soran gazeteciye ise Orgeneral Özkök, ''Kesin bir rakam yok'' karşılığını verdi.

''Şii bölgesinde havanın ısındığını biliyoruz. Bu 15 günlük gecikme, karar alma sürecinde herhangi bir tesir yapabilir mi?'' sorusuna karşılık Orgeneral Özkök, bu süre içerisinde oluşacak olayların çok etkileyeceğini kaydetti.

Orgeneral Özkök, ''Hem hükümeti etkiler hem hükümetin organlarını etkiler, hem Meclis'i etkiler. Müspet veya menfi olacak olaylara bağlı ve bunların anlatılmasına bağlı. Bunların iyi tercüme edilmesine bağlı'' diye konuştu.

Irak'taki istikrarsızlığın Türkiye için çok kötü olduğunu belirten Orgeneral Özkök, şunları söyledi:

''Yani orada başarılı olamamış bir ABD, oraya gitti işgal etti, o ayrı bir konu, meşruiyeti tartışılır, onlar geçti gitti... Ama başarısızlığa uğrar da orada büyük bir istikrarsızlık olursa, Türkiye'yi çok yakından ilgilendirecektir. Biz asker olarak bunu görmeye çalışıyoruz.''

Yayın Tarihi : 1 Eylül 2003 Pazartesi 12:52:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?