19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Özkök'e ABD'den övgü

Irak Savaşı’na komutanlık yapan ABD generali Tommy Franks, Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün, ‘ordunun darbelerle siyasete müdahale ettiği geleneksel rolünü terk eden yeni Türk askerlerinden’ olduğunu belirtti.

Geçen yıl emekliye ayrılan Franks’in ‘American Soldier’ (Amerikan Askeri) adlı kitabı çıktı. Kitapta, 3 Kasım 2002 genel seçimleri öncesinde, ABD’nin o dönemdeki Avrupa Kuvvetleri Komutanı Joe Ralston ile birlikte Ankara’da Genelkurmay’a yaptıkları ziyareti anlatan Franks, ‘Bölgedeki diğer ziyaretlere göre daha az verimli olmasına rağmen, General Hilmi Özkök ile bir araya gelmek ilginçti’ dedi. ABD’li emekli general, şöyle devam etti:

O TAM BİR PROFESYONEL

‘General Özkök, yıllarca NATO tecrübesi bulunan, akıcı İngilizce konuşan, tam anlamıyla profesyonel bir subaydı. Türk Ordusu’nun, darbelerle siyasete müdahale eden geleneksel rolünü terk eden yeni askerlerindendi. Bugün de, önemli görüşmeler için, ABD’li iki dört yıldızlıyı ağırlıyordu.’

Franks, Ralston’ın protokol icabı orada olduğunu, 4. Piyade Tümeni’nin Türkiye üzerinden Irak’a girmesini istediklerini belirtti ve ‘Joe, bana yardımcı olmak için ve anlaşma sağlamak için oradaydı’ diye yazdı. Tommy Franks, Türkiye’nin neden işbirliği yapması gerektiğini anlattığı Orgeneral Hilmi Özkök’ün de kendisini sabırla dinlediğini kaydetti.

HÜKÜMETİME SORMALIYIM

Kitaba göre Özkök, dudaklarını büzerek, ‘Dediklerinizi iyi anladım. Saddam Hüseyin bölgenin istikrarı için tehdittir. Ancak, gelecek hafta yapılacak seçimlerden sonra hükümetim ile danışmalıyım’ diye konuştu. Franks, Özkök’ün bu yanıtını kitabında şöyle yorumladı:

‘Bir bardak şaraptan hoşlanan laik General’in, Kasım ortasında iktidara geleceği neredeyse kesin olan İslamcı yönetimin arzulu bir taraftarı olmadığı hissini edindim. Ama, o da biliyordu ki, eğer, ülkesinin AB için bir şansı varsa, askerler politikadan uzak durmalıydı.’
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2004 Perşembe 15:01:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?