24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Özkök’ten ’hocam’ hitabına tepki

Genelkurmay Başkanı Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Büyükanıt’ın son açıklamalarının kendi çalışma alanıyla ilgili olduğunu belirtirken, basının sohbet sırasında geçen sözleri seçerek kullandığını söyledi.

Özkök, “Kendisi çok tecrübeli arkadaşımızdır, Genelkurmay’da Hareket Başkanlığı yapmıştır. Neyi söylediğini biliyor. Ama bazen böyle iletişim kopukluğundan problem olabiliyor, bu da onlardan” dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Karakuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın “Hükümet’in Irak politikası yok” sözlerini değerlendirdi.

Özkök, “Böyle öncelikli bir konu oldu, ben aslında çok şaşırdım böyle olduğuna. Çünkü biliyorsunuz Genelkurmay adına benim, ikinci başkan ve genel sekreterimiz konuşabiliyor. Bir kuvvet komutanı kendi konularında konuşabileceklerini söyledim. Kendisi, harekatı ve gene Kuzey Irak’la ilgili bazı şeyler konuşmuştur. Büyükanıt kendi görev sahası konusunda bir değerlendirme yapmıştır. Bu değerlendirmeye karşı daha önce Genelkurmay’da verdiğimiz brifingte de aynen tekrar ettim. Bir de Kuzey Irak konuşuldu, biz böyle bazen gazetelere sohbet esnasında bir şeyler konuşuluyor. Bu resmi bir beyanat gibi algılanıyor. Kendisi Irak’ta seçimler yapıldı, hükümet kurma çalışmaları var; çok yoğun bir değişim var. Tabi politikalarında bu değişimin. Bu politikaların kendisinin bilmediğini söylemiş olabilir ki, öyle anlaşılıyor. Yoksa doğrudan doğruya gazetelerin yazdığı gibi o cümleyi söylemiş değildir. O bakımdan bu meselenin daha fazla uzatılmasından ben şahsen hiçbir yarar görmüyorum. Kendisi çok tecrübeli arkadaşımızdır, Genelkurmay’da Hareket Başkanlığı yapmıştır. Neyi söylediğini biliyor. Ama bazen böyle iletişim kopukluğundan problem olabiliyor, bu da onlardan” diye konuştu.

Türk bayrağını yakma girişimine tepki

Özkök, resepsiyonda Türk bayrağını yakma girişimini de değerlendirerek, "tabii bu durumu bütün müesseseler çok soğukkanlı, derinlemesine incelemelidir. Akıllıca ele almalıdır. Ama üzerine görev düşen herkes, görevini yapmalıdır. Ve yaptığını müşahade ediyoruz" dedi.


‘DIŞİŞLERİ İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ’

Özkök, “Devlet adamlığı biraz töleranslı olmayı gerektirir. Hepimiz bu anlayışla bir devlet politikası olarak Irak politikasını yürütmeye çalışıyoruz. Bunun için çok yakın ilişkilerimiz var. Özellikle ikinci başkan devamlı temas halindedir müsteşarla. Yani bu konuda öyle ortaya olduğu kadar çok büyük bir problem yok bizler arasında. Ama basın bunlardan öyle daha fazla etkileniyor. Nedendir, onu bilemiyorum. O sizin kendi dinamiklerinizdir” diye konuştu.

Özkök, “Çok iyi bir işbirliğimiz var, devamlı işbirliği yapıyoruz. Bu çok normal. Bütün ülkelerde de bu böyle. ABD’ye gidin, Dışişleri Bakanlığı’nda bir sürü general görürsünüz. Devamlı olarak orada görev yapan. Çünkü güvenlik politikalarıyla dışişleri birbiriyle çok ilişkilidir. O bakımdan Dışişleri Bakanı’yla Genelkurmay bu konularda çok yakın işbirliği içerisindedir” dedi.

ERDOĞAN’IN HİTAP TARZI

Çanakkale’deki törenlerde Başbakan’ın ’’hocam’’ diye hitap etmesiyle ilgili olarak sorulan bir soru üzerine ise Özkök, “Bu beni üzen bir konu, bunu açıklıkla ifade etmek isterim. Ben o gün o kalabalık içerisinde böyle bir hitabı duymadım, böyle bir şey söylendiğini gazeteler iddia ediyor. Söylendiyse bunu ne kabullenmem ne de bunu doğru bulmam mümkün değildir. Ama Başbakan hep “Sayın Paşam veya Sayın Genelkurmay Başkanım” diye hitap eder.

Resepsiyona çok sayıda üst düzey Türk yetkili katıldı

Resepsiyona Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, kısa bir süre önce Pakistan’ı ziyaret eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Türk ve yabancı çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyonda, üzerinde Pakistan bayrağı bulunan pasta, Savunma Bakanı Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök’ün de katılımıyla kesildi.


NTV / KENTHBAER
Yayın Tarihi : 23 Mart 2005 Çarşamba 23:47:40
Güncelleme :24 Mart 2005 Perşembe 13:02:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?