18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Ozon deliği rekor büyüklüğe ulaştı

Son dönemde genişleyen ozon tabakasındaki delik, 16 milyon km2 -Güney Kutbu'nun yaklaşık iki katı- büyüklüğe ulaştı. Deliğin kapladığı alanların büyük bölümünde insan yerleşimi olmadığı biliniyor ancak Yeni Zelandalı ve Güney Amerika'nın güney ucunda yaşayan insanların risk altında olabileceği belirtiliyor.
     
     Ozon tabakası, bizi güneşten gelen ve kanserojen etkisi olan ultraviyole ışınlardan koruyor. Ozon tabakasındaki deliğin, geçtiğimiz ay hızla büyüdüğü ve şu anda eylül ayının başlarında olduğundan daha büyük olduğu ifade ediliyor.
     
     Ancak İngiliz Güney Kutbu Araştırma Vakfı'ndan bilim adamları, izlemeye devam ettikleri büyümenin endişe verici bir durum yaratmadığını söylüyor. Bilim adamlarına göre, deliğin boyutları şu anda tepe noktasına ulaştı ve bundan sonrasında atmosferi kirleten CFC seviyesinin giderek azalmasıyla deliğin küçülmeye başlaması bekleniyor.
     
     "Ozon deliğinin maksimum boyutlarına ulaşmasını beklediğimiz bir noktadayız. Son 20 yıl boyunca büyüyen ozon tabakasının, bu noktadan itibaren yavaş yavaş küçülme eğilimi göstermesini bekliyoruz" diyen uzman Dr. Alan Rodger, ozon tabakasının yenilendiğinden emin olmak için 10 yıl geçmesi gerektiğini belirtiyor.
     

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2003 Cumartesi 12:34:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?