19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Pakistan karıştı

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref istifa edeceğini açıkladı. Müşerref'in kovuşturmaya uğramayacağı ve sürgüne gitmeyeceği belirtiliyor.

Pakistan'da, hakkındaki azil tartışmaları nedeniyle Devlet Başkanı Pervez Müşerref bugün ulusa seslenerek istifa kararı aldığını açıkladı.

İktidardaki koalisyon hükümetinin oluşturduğu bir komisyon, 5 gün süren görüşmelerin ardından Müşerref hakkındaki azil suçlamaları listesini dün tamamlamıştı.

Müşerref'in, kovuşturmaya uğramayacağı ya da sürgüne gitmeye mecbur kalmayacağı konusunda garanti verilmesi karşılığında istifa ettiği belirtiliyor.

Süreç nasıl işleyecek

Anayasaya göre, meclisin üst kanadı olan Senatonun Başkanı Muhammedian Sumro devlet başkanı vekili olacak.
Yeni devlet başkanı 30 gün içinde beş yıllığına seçilecek.
Devlet başkanı, meclisin iki kanadı ve dört eyalet meclisinin üyelerinden oluşan bir seçiciler kurulu tarafından seçilecek.

Devlet başkanlığı sembolik olacak

Pakistan'da devlet başkanlığının Müşerref döneminde geleneksel rolünden çok daha fazla yetkileri bulunuyordu.

İktidardaki koalisyon hükümeti, Müşerref'in elinde tuttuğu meclisin feshedilmesi ile askeri ve yargı atamalarını yapma yetkilerini devlet başkanlığının sorumluluk alanlarından çıkararak bu mevkiyi sembolik hale getireceği açıklamaları yapmıştı.

Pervez Müşerref kimdir?


Pakistan'ın bir dönemine damgasını vuran Pervez Müşerref, 1961'de Pakistan Askeri Akademisi'ne girdi. İngiltere Kraliyet Savunma Bilimleri Koleji'nden mezun olduktan sonra Pakistan ordusunda subay olarak görev aldı.

Daha sonraki yıllarda Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nde görev yaptı ve ileri derece Türkçe öğrendi.

Ülkesinde Genelkurmay Başkanı oldu. Bu görevdeyken 1999'da Başbakan Navaz Şerif'i askeri darbe ile devirdi ve iktidarı ele geçirdi. Navaz Şerif ile birlikte eski başbakan Benazir Butto yurt dışına kaçtı.

ABD ile sıkı işbirliği geliştiren Müşerref, 2001 yılında kendini devlet başkanı ilan etti. ABD'nin Afganistan harekatına açık destek verdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 19:05:43
Güncelleme :19 Ağustos 2008 Salı 04:58:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?