18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Pakistan ve Hindistan barış görüşmelerine başladı

Pakistan ve Hindistan, bugün 2 yıl aradan sonra ilk kez, aralarındaki sorunları çözmek için barış görüşmelerine başladı. Görüşmelerde iki ülke temsilcilerinin de iyimser olduğu gözlendi.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mesud Han, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Görüşmeler başladı ve iki taraf, karma (8 sorunlu konu) diyalog için bir gündem oluşturulmasını tartışıyor" dedi. Han, görüşmelerin Hindistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Arun Kumar Singh ve Pakistan Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Direktörü Celil Abbas Cilanı arasında, TSİ 8.10'da başladığını kaydetti.
Hindistan ve Pakistanlı yetkililerin görüşmesinin ardından, tartışmalara Hindistan Dışişleri Bakanı Shashank ile Pakistan Dışişleri Bakanı Riaz Khokhar'ın da katılacağı kaydedildi.
Yaklaşık 3 gün olarak planlanan görüşmelerde, büyük bir ilerleme kaydedilmesi öngörülmüyor ancak başta Keşmir sorunu olmak üzere, iki ülke arasında problem olan 8 meselenin çözülmesi için bir zaman çizelgesinin tespit edilmesi bekleniyor.
Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ve Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayee arasında geçen ay yapılan zirvede karma diyalog sürecinin başlatılmasına karar verilmiş, süreçte başarılı olunacağına dair de güven ifade edilmişti.
Keşmir'deki savaşın ardından 2002'de iki ülke, nükleer savaşla burun buruna kalmış ve son 3 sene çok gergin geçmişti. İki ülke arasındaki anlaşmazlığın merkezinde Himalaya bölgesindeki Keşmir yatıyor. Keşmir; Pakistan ve Hindistan tarafından ikiye bölüşülmüş fakat her iki taraf da bölgenin tümünde hak iddia ediyor. Nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların meydana getirdiği Keşmir için Hindistan ve Pakistan 2 kez savaş yaptı. Hindistan, Keşmir'in üçte ikisini (222 bin 800 kilometre kare) kontrolü altında bulundururken, Pakistan geri kalanın büyük bir kısmını elinde tutuyor. Çin ise Keşmir'in kuzey doğusundaki küçük bir bölgeyi kontrol ediyor. Keşmir'in Hindistan işgalinde bulunan kesiminde 10 milyon kişi yaşarken, Pakistan bölümünde 3 milyon kişi bulunuyor. Hindistan Keşmir'inde halkın yüzde 64'ü Müslüman, geri kalanın büyük bir kısmı kuzeyde yaşayan Tibet Budistleri. Pakistan Keşmir'inin ise yaklaşık yüzde 100'ü Müslüman. Hindistan Keşmir'in resmi başkenti Jammu ve Keşmir olarak biliniyor. Srinagar yazlık başkent ve Jammu kışlık. Pakistan Keşmir'in (Azad "Özgür" Keşmir) başkenti ise Muzafferabad.
Milattan önce 3'üncü yüzyıldan beri çoğunluğu Hindu ve Budist olan Keşmirliler'in çoğu 14'üncü yüzyıldan itibaren Müslüman olmaya başladı.
İSLAMABAD (İHA)
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2004 Pazartesi 11:12:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?