18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Papa son yolculuğuna uğurlanıyor

Katoliklerin ruhani lideri Papa II. Jean Paul’ün naaşı, bugün Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda düzenlenen ayininin ardından toprağa veriliyor.
 
Çok sayıda devlet ve hükümet başkanının yanı sıra yüz binlerce Katolik'in katıldığı cenaze töreni, Papa'nın naaşının, siyah giysili 12 kişi tarafından Aziz Petrus Kilisesi avlusuna getirilmesiyle başladı.
 
Latince yapılan ayini, Kardinaller Kurulu Başkanı Jozeph Ratzinger yönetiyor. Vaaz konuşmalarının da yer aldığı cenaze ayininde, Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. 
   
ABD Devlet Başkanı George W. Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Fransa Cumhurbaşkanı Jeacque Chirac ve İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin de aralarında bulunduğu 200 devlet ve hükümet başkanının katıldığı cenaze töreninde, BM Genel Sekreteri Kofi Annan da hazır bulunuyor.
   
Cenaze için Roma'ya akın edecek ziyaretçi sayının 4 milyona varabileceği belirtiliyor.
   
Ayinin ardından, Papa'nın meydandaki tabutu, dualar eşliğinde Aziz Petrus Bazilikası'nın zemininin alt kesiminde yer alan Papa'lara ait mezarlığa taşınacak.
 
Zemin kata iniş, bazilikanın tam ortasında Aziz Petrus'un mezarının yer aldığı bölümün oradaki merdiven aracılığıyla olacak. Papa'nın naaşı, orada Papa VI. Pius'un mezarının hemen yanıbaşındaki boş mezara defnedilecek.
   
Boş mezarda, bundan birkaç yıl öncesine kadar Papa XXIII. Jean yatıyordu. XXIII. Jean'ın kemikleri, kendisine azizlik makamının bir alt rütbesi sayılan “mübareklik” unvanının verilmesinin ardından oradan başka bir mekana taşınmıştı.
   

Başbakan Erdoğan'ın, Vatikan'daki törenin ardından, Vatikan nezdindeki Türkiye Büyükelçiliği'ni ziyaret etmesi, daha sonra da yurda dönmesi bekleniyor.

BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ
   
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 2. Jean Paul'ün cenaze töreni nedeniyle Türkiye ve diğer ülkelerde bayraklar yarıya indi.

Bu arada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de bayraklar yarıya indirildi.  KKTC'de tüm resmi kurum ve kuruluşlarda saat 08.00'dan itibaren yarıya indirilen bayraklar, saat 17.00'a kadar yarıda kalacak.
aa
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 11:54:44
Güncelleme :8 Nisan 2005 Cuma 13:23:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?