18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Papadopulos, Blair’e patladı’

Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un, sert geçen Avrupa Birliği zirvesinde İngiltere Başbakanı Tona Blair’le ağız dalaşı yaptığı, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’ı da ’’Türk Büyükelçisi’’ olarak nitelediği belirtildi.

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Simerini gazetesi, ’’Tasos Blair’e patladı. ’Kıbrıs’-İngiltere ilişkileri sınır noktasında’’ başlığıyla verdiği haberinde, Brüksel’de dünkü hararetli müzakereler sırasında Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile İngiltere Başbakanı Tony Blair’in ’’ağız dalaşı’’ yaptıklarını, bu nedenle Güney Kıbrıs ile İngiltere ilişkilerinin artık sınır noktasında bulunduğunu yazdı.

Gazeteye göre, Rum hükümet kaynakları, ’’iki ülke arasındaki ilişkilerin ip üzerinde olduğunu söylemek abartı olmaz’’ dedi.

’’İngilizlerin Türk tezleri lehindeki faaliyetleri nedeniyle Rum hükümet çevrelerini yoğun hoşnutsuzluk ve infial kapladığına’’ işaret eden gazete, Papadopulos’un ve Rum heyetinin, ’’İngiltere’yi 25’lerin önceki karar metninin değişmesinin baş mümessili’ olarak gördüklerini’’ belirti.

Gazete, ’’dünkü toplantı sırasında Papadopulos’un, Türk tezlerini ileri götüren Blair’e özellikle çok sert konuştuğunu’’ yazdı.

Filelefheros gazetesi de ’’perde gerisindeki İngiliz metotlarının ve bu ülkenin Türk tezlerine üstü örtülü desteğinin Papadopulos’un, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’a sert tepki göstermesine neden olduğunu’’ duyurdu.

Gazete, kaynaklarına dayanarak İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve Yunan liderleriyle görüşmeleri sırasında Papadopulos’un, tezlerini ortaya koyduğunu, bu sırada İngiltere Dışişleri Bakanı’nın sık sık Papadopulos’un sözünü keserek, ’’Türkiye’nin bunları kabul etmeyeceğini’’ söylediğini aktardı.

Gazeteye göre, Tasos Papadopulos bir ara Straw’a bağırmaya başladı ve onu ’’Türkiye’nin Büyükelçisi’’ diye niteledi. Papadopulos, Straw’a sert bir şekilde, ’’Tezlerimizin reddedileceğini önceden ne biliyorsunuz. İki günlük Konsey sırasında Kıbrıs tarafından yapılan her hareket, karşısında her zaman İngiltere’yi buldu’’ dedi.

AA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 20:21:17
Güncelleme :19 Aralık 2004 Pazar 12:28:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?