17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Papadopulos: Avrupalı bir Türkiye çıkarımızadır

Atina - Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, "Avrupalı bir Türkiye’nin Rum kesiminin çıkarına olduğunu" söyledi.

Papadopulos, Rum kesiminin üyelik müzakerelerinin 8 yıl sürdüğünü, Türkiye için ise çok daha uzun zaman gerekeceğini öne sürdü ve şunları kaydetti:

"Bu süre içinde AB ülkelerinin de desteğiyle Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili konulara farklı yaklaşması fırsatı doğacaktır. Türkiye bu süreçte kaydettiği gelişmelere ilişkin olarak AB’ye sürekli bilgi verecek. Birliğin 25 üyesinin muvafakatine ihtiyacı var. Kıbrıs için yeni bir müzakere dönemi başlayabilir. Türkiye’nin üyeliği hakkında pek çok AB ülkesinin endişeleri, koşulları var. AB zirvesinde kararlarda değişiklik yapılması için ülkeler çaba gösterirler. Bu sürece artık biz de katılıyoruz. Türkiye eğer tarih alırsa AB, müzakerelerin ne zaman ve nasıl başlayacağı konusunda karar vermek için mart ayında konuyu yeniden görüşecek."

Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesimini tanımasının AB’ye karşı yükümlülüğü olduğunu da savunan Papadopulos, Türkiye’nin böyle bir şey yapmasının aynı zamanda KKTC’yi artık tanımadığı anlamına gelmeyeceğini öne sürdü.

AB’nin kuralları gereği "3. bir ülkenin Avrupa toprağını işgali altında tutmasının söz konusu olamayacağına" belirten Papadopulos, "Bazı şeyler AB ülkelerinin Türkiye’ye ilişkin niyetlerine bağlı. Sözgelimi Almanlar ’Bizim ülkemizde de İngiliz ve Amerikan orduları vardı’ diyorlar. Ne diyeyim? Yoğurmaya niyeti yoksa unu 10 gün elekten geçirirmiş" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2004 Pazar 18:41:35
Güncelleme :15 Kasım 2004 Pazartesi 00:16:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?