17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Papadopulos'a BM'den yanıt

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP), Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un "BM, referandumda Annan planına ’evet’ çıkması için Rum tarafına para verdi" iddiasına "konu hakkında BM’nin saklayacağı hiçbir şey yoktur" yanıtını verdi.

Papadopulos, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto’nun, kendisine bu konuda bir mektup gönderdiğini söylemişti.

Papadopulos, De Soto’nun mektubunda, ‘referandumdan önce Kıbrıs’ta para dağıtıldığını, çünkü BM ve diğerleri tarafından, Annan planının ileri götürülmesinin iki toplumlu bir mesele olduğunun ve güçlendirilmesi gerektiğinin düşünüldüğünün’ belirtildiğini iddia etmişti.

UNFICYP: "Saklanacak bir şey yok"

Bu iddialara karşılık UNFICYP Sözcüsü Brian Kelly, bugün yazılı bir açıklama yaptı.

Papadopulos’tan ’Rum lideri’ olarak söz eden Kelly, ’bu mektubun kopyasının BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde basına dağıtılmasının BM ilkelerine aykırı olduğunu’ belirtti.

Konu BM’nin saklayacağı bir şey olmadığına dikkat çeken Kelly, “BM, Sayın De Soto’nun Sayın Papadopulos’a gönderdiği mektupta şu konular hakkında kendisini bilgilendirdiğini teyit eder’’ diyerek şu konuları sıraladı:

“BM kuruluşları, iki toplumlu uzlaşmayı ileri götürmek ve Kıbrıs’taki durumun normale dönmesi için gereken ortamı hazırlama çabalarına 10 yıllardır katılmaktadır. Bu kuruluşlar, bu hedef için çalışan ve bu hedefle ilgili olarak kamuoyunu bilgilendiren sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını ve ilgili projelerini uzun süreden beridir desteklemektedir... İyi niyet misyonu, Genel Sekreter’in planıyla ilgili bilgileri sivil toplum örgütlerine sağlamıştır. BM kuruluşları ve UNFICYP, bu isteği hayata geçirirken de, hangi örgüt veya kişilerden geldiğine ve bu örgütlerle kişilerin Genel Sekreter’in planına karşı olup olmadıklarına bakmamıştır. Bu yapılmasaydı, BM iyi niyet misyonu, görevini tam anlamıyla yerine getirmemiş olacaktı’’ denildi.
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2004 Cumartesi 18:40:48
Güncelleme :16 Ekim 2004 Cumartesi 18:43:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?