19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Papadopulos'tan, Annan'ın boşluk doldurmasına ret

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Romano Prodi, GKRY Lideri Tasos Papadopulos'la bir araya geldi. Prodi ve Papadopulos, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Çok iyi bir fırsat penceresi olduğunu vurgulayan Prodi, "Tabi ki bu iki gün önce Annan'la yaptığım görüşmede sergilediğim tutumun aynısı. AB Komisyonu BM'nin planını desteklemektedir ve her iki tarafın liderlerini de teşvik etmektedir. Ben AB Komisyonu'nun bu konuda yardım sağlayacağını ifade ettim. Çözüme ulaşılabilmesi için teknik açıdan tüm ihtiyaç duyulan desteği vermeye hazırız. Eğer ihtiyaç duyulacak olursa, mali açıdan da girişimde bulunulacak" dedi.
AB Komisyonu'nun arabulucu olmadığını, böyle bir rol üstlenmediklerini ifade eden Prodi, "Burada üzerimize düşen görev, her iki tarafa da yardımcı olmak. Konumumuz bu. Ben bir kez daha tekrarlıyorum; bir fırsat penceresi olduğunu düşünüyorum. Küçük bir pencere bu. 1 mayıs çözüm için süreçte çok kısa değil, yapılabilir" şeklinde konuştu.
GKRY Lideri Tasos Papadopulos ise dün BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la yaptığı görüşmeler konusunda Prodi'yi bilgilendirdiğini belirterek, "Hiçbir şart yada ön şart koymadan bu çerçevede görüşmelere hazır olacağız. Artık ciddi müzakerelerin başlamasının vaktidir. Biz görüşmelerimizde çok dikkatli olmamız gerektiğini görüyoruz ki Kıbrıs AB'nin yapıcı bir üyesi olabilsin. Sıkıntı ve sorun getiren bir üye olmasın. Dolayısıyla AB'nin desteğine ihtiyaç duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Prodi'nin son derece cömert davranarak, AB'nin bu konuda destek olacağını söylediğini hatırlatan Papadopulos, "Bir kolaylaştırıcı yada arabulucu rolünü üstlenmiyor ama destek veriyorlar. Bende teşekkür ediyorum bu destekten ötürü" dedi.
"Kıbrıs konusunda bir komisyon görevlisinin görevlendirileceği söylendi. Görevlendirme ne zaman yapılacak?" şeklindeki bir soruya yanıt veren Papadopulos, bunun konuşulacağını söylerken, Prodi ise "Bunu açıkça ele aldık. Bir kaç gün içinde ortak bir karar alınacak" diye konuştu.
GKRY Lideri Papadopulos, "Türk tarafı Annan Planı'nda referans alınacağını, daha sonra da Annan'ın geri kalan boşlukları dolduracağını söyledi. Kalan boşlukların Annan tarafından doldurulması konusunda hem fikir misiniz?" yönündeki soruyu ise şu şekilde yanıtladı:
"Erdoğan'ın görüşü farklı. Biz önerilerimizi gündeme getirdik bu konuda. Erdoğan'la ilgili söylediğiniz doğru değil, böyle bir görüşü benimsemiyor."
Plandaki boşlukların doldurulması konusunda Prodi ise "Kıbrıs, AB'nin normal bir üyesi olması gerekiyor. Dolayısıyla AB Komisyonu'na teknik açıdan ne destek verilmesi gerekiyorsa yapılması gerektiğini söylüyoruz" ifadelerini kullandı.
"1 Mayıs tarihini nasıl değerlendiriyorsunuz? O tarihe kadar birleşme imkanı var mı? Birleşme olmazsa bu yolun sonu mu olacak?" sorusuna Papadopulos, "Bizim kararımız birleşmiş bir Kıbrıs'ın AB'ye girmesidir. Pek çok kişinin düşündüğünün aksine, çok ciddi pratik sorunlar var. 1 Mayıs'tan önce bir anlaşmaya varılamayabilir. Varılmazsa sorunlar daha da artabilir. Ama biz tabi ki kararlıyız 1 Mayıs'a kadar çözüme varılması için. Arzu edilen sonuç elde edilemezse vazgeçecek değiliz, aksine daha da çaba harcayacağız" şeklinde yanıt verdi.
BRÜKSEL - İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2004 Cuma 13:05:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?