23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Papadopulos’un kırk yıllık sırrı

Zeynel LÜLE / BRÜKSEL

Tasos Papadopulos’un, 1964’te ABD’ye ‘Türkler karasularımıza girerse, 1 saat 45 dakika içinde Kıbrıslı Türkleri temizleyeceğiz’ mesajı gönderdiği ortaya çıktı.

AMERİKAN arşiv kaynaklarından elde edilen belgelere göre Rum Yönetimi Lideri Tasos Papadopulos, 1964 yılında Amerikan Büyükelçiliği’ne, dönemin ‘Çalışma Bakanı’ sıfatıyla gönderdiği mesajda, Türkiye’nin kara sularını ihlal etmesi halinde 1 saat 45 dakika içinde Kıbrıslı Türkleri temizleyeceklerini bildirdi. Kıbrıslı Rum Makarios Trusiotis’in, Amerikan arşivlerinden elde ettiği belgelere göre Papadopulos, ‘Eğer Türk gemileri 12 millik kara sularımıza (Kıbrıs Rum tarafı o günlerde Kıbrıs’ın kara sularını 12 mile çıkarmıştı) girerse, bunu işgal hareketi sayacağız ve iç düzenimize çeki-düzen vereceğiz. Böyle bir durumda bize 1 saat 45 dakikalık bir süre kalır. Bu süre zarfında Kıbrıslı Türkleri temizleyeceğiz. (İngilizce metinde ‘clean up’ olarak geçiyor) Bunu yapacak planımız ve olanaklarımız hazırdır’ mesajı yolladı.

Papadopulos’un bu mesajı ile ilgili tüm ayrıntılar, önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak olan, ‘Doğmamış bir devletin tarihi: Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti’ adlı kitapta yer alıyor. Doç.Dr Niyazi Kızılyürek tarafından kaleme alınan kitapta, Papadopulos’un ‘Defkalion’ kod adlı bir EOKA üyesi olduğu da anlatılıyor.

Papadopulos’un, EOKA lideri Grivas Digenis’in EOKA’ya karşı olan Rumların ‘Ölüm fermanlarının’ hazırlayıcısı olduğu belirtiliyor ve belgeleriyle Papadopulos’un söylediği sözlere yer veriliyor. Papadopulos’un 1964’de ‘Çalışma Bakanlığı’ yaptığı dönemde, aynı zamanda Türk ve Kıbrıslı Türklerin olası tepkisine karşı ‘silahlı tedbir’ alan ‘Organosis’ adlı örgütün komutan yardımcılığını yürüttüğü belirtiliyor.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2005 Pazartesi 18:47:13
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 18:49:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?