18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Papandreu: Patrikhane Mekke´mizdir

Koç Grubu’nun üst yöneticiler toplantısına konuşmacı olarak davet edilen Yunanistan ana muhalefet partisi PASOK’un lideri Yorgo Papandreu, son günlerde alevlenen Fener Patrikhanesi’nin ekümenikliği tartışmalarına ilginç bir yorumla katıldı.

Papandreu, "Benim açımdan ekümeniklik Türkiye’nin vitrini. Türk olsaydım, İstanbul’un ortasında ekümenik bir patrikhanenin büyük bir zenginlik olduğunu düşünürdüm" dedi.

Ekümeniklik tartışmalarının Yunanistan’da büyük yankı uyandırdığını belirten Papandreu, Ortodoks dünyasının İstanbul’a bir Mekke gözüyle baktığını belirtti. Papandreu şöyle devam etti:

‘Ortodoksların hislerini anlamak gerek. Heybeliada Ruhban Okulu da önemli, Patrikhane de. Burası bir Mekke gibi. Fener Patrikhanesi’nin burada olması dünyaya şöyle bir mesaj gönderiyor: Müslüman bir ülkede Ortodoksların merkezi var ve sorunsuz olarak varlığını sürdürüyor. Bu iki taraf için de çok önemli’.

Papandrau, Fener Patrikhanesi’nin herhangi bir tehlike teşkil etmeyeceğini, tam aksine Avrupa ve dünyayla bir köprü teşkil edeceğini de sözlerine ekledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Kanal D’de önceki gece katıldığı ‘Teke Tek’ programında, ‘ekümenik’in, şu an için ‘sıkıntılı bir kavram’ olduğunu belirtti.

Patrikhane’nin ibadetlerinde hiçbir şekilde kısıtlama bulunmadığına, faaliyetlerinin ise kanunlar çerçevesinde devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, ekümenik tartışmasının ardında siyasi nedenler olduğuna inandığını söyledi. Başbakan, ‘Bu tür tartışmaların açılmasını, ülkemizdeki huzuru sarsacak bir adım olarak görüyoruz. Zaman içinde bunlar yerli yerine oturacaktır’ dedi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 19:53:59
Güncelleme :11 Aralık 2004 Cumartesi 19:58:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?