22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Papa'nın vasiyeti açıklandı

Cenaze töreni yarın yapılacak olan Papa vasiyetinde, kendisine ait özel notların yakılmasını istiyor. Papa, tüm dinlere ve dünyaya hayatı boyunca kendisine verdikleri destekten ötürü de teşekkür ediyor.

Papa İkinci Jean Paul, yarın düzenlenecek cenaze ayininin ardından Vatikan’da toprağa verilecek. Ayin, St. Peter Bazilikası’nın önündeki ünlü meydanda Türkiye saatiyle 11.00’de yapılacak.

1982 yılında yazdığı vasiyetinin ilk bölümünde, Polonya’ya gömülmek istediğine işaret eden Papa, 2000 yılında da sağlık nedenleriyle istifa etmeyi düşünmüş.

Papa vasiyetinin son bölümünde ise, öldükten sonra bir mezara değil, doğrudan toprağa gömülmek istediğini kaleme almış.

Törene 200 devlet ve hükümet başkanı katılacak

Türkiye’yi Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob da katılacak. Çin ise Vatikan’ın Tayvan’la diplomatik ilişkilerinden dolayı temsilci göndermeyecek.

Moskova Patrikhanesi’ni dış ilişkiler sorumlusu Piskopos Kiril temsil edecek. Ermenistan’dan Ermeni Genel Patriği II. Karekin, Anglikan Kilisesi’nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams, Etiyopya Ortodoks Kilisesi Patriği Abune Paulos’un yanı sıra İsrail Hahamları Genel Müdürü Oden Viner de cenazeye katılacak.

Töreni 22 kamerayla izleyecek İtalyan devlet televizyonu RAİ’nin, Papa’nın ölümünden doğan reklam zararının 70 milyon euroyu bulduğu belirtiliyor.


Dokuz gün ayin ve merasim yapılacak

Vatikan geleneğinde Papaların cenaze merasimi defin işlemiyle sona ermiyor. Tam dokuz gün boyunca Papa’nın anısına çeşitli ayin ve seremonilerin düzenlenmesi gerekiyor.

Cenaze ayini bu seromonilerin ilki olacak. Daha sonra sürecek olanseremoniler, 16 nisanda düzenlenecek son ayinle birlikte bitecek.

Papa’nın tabutu huzurundaki ayini Kardinaller Kurulu Başkanı Joseph Ratzinger yönetecek. Ayin sırasında tüm kardinaller, yas nedeniyle kırmızı giysiler giyecekler ve Latincenin yanı sıra altı dil daha kullanılacak.

Cenazede izdiham ve kaos korkusu


Papa İkinci Jean Paul’ün yarın yapılacak cenaze töreni sırasında Roma’da izdiham ve kaos yaşanmasından endişe ediliyor. Roma’ya şu ana kadar ulaşan ziyaretçi sayısının 2 milyona çıktığı açıklandı. Roma’nın normalde 3 milyon olan nüfusu, böylece 7 milyona çıktı.

Cenaze sırasında ise kentteki ziyaretçi sayısının 4 milyon civarında olabileceği belirtiliyor. Roma, yarın Türkiye saatiyle 03.00’ten 19.00’a kadar özel araç trafiğine de kapalı olacak.

Belediye otobüsleri, taksiler, ambulanslar, diplomatik plaka taşıyan otomobiller, güvenlik birimlerinin araçları, resmi heyetlere tahsis edilen araçlar ve özel izinli araçlar yasak kapsamında olmayacak.

Cenazenin izlenebilmesi için Roma’nın 25 noktasına dev ekranlar yerleştirildi. İtalyan güvenlik birimleri, ziyaretçileri bu noktalara kaydırarak, cenaze töreni esnasında yaşanacak olası izdihamı önlemeyi hedefliyor.

Seçim süreci başladı

Papa II. John Paul’ün vefatından sonra, Roma Katolik Kilisesi’nin yeni ruhani liderinin kim olacağına ilişkin tahminler yapılmaya başladı. Seçmen kardinallerin yaşlı ve İtalyan milliyetinden bir papayı tercih etme ihtimali yüksek görülüyor.

Vatikan geleneğinde, uzun süren bir papalıktan sonra, benzer bir gelişmeyi yinelememe eğilimi baskın çıkıyor. Bu durumda, seçmen kardinaller tahta, yaşı ilerlemiş bir adayı oturtma eğilimine girebiliyor.

Bu da, Katolik Kilisesi’nin bir tür ’geçiş dönemi’ yaşamasını kolaylaştırıyor. Papa seçilen kişi, fazla yaşayamayacağı için Kilise’de köklü değişiklikler yapamıyor. Bu sayede, Vatikan’ın ana politikalarını yeniden irdeleme ve bu doğrultuda stratejiler belirleme konusunda da zaman kazanılmış oluyor.

Yeni papayı seçmek üzere 100’ü aşkın Kardinal 18-19 nisanda Vatikan’da toplanacak. Yeni papanın kim olacağı 15-20 gün içinde belli olacak. Yeni papanın seçimini kardinaller yapıyor. Adaylar arasında Nijeryalı siyah bir kardinalle, annesi Yahudi olan Fransız bir psikopos da bulunuyor.

Papanın yerine seçilecek olan kardinali, Papalığın senatosu olarak kabul edilen ve 110 ile 120 üyeden oluşan Kardinaller Koleji’ belirliyor. Yeni Papa’yı belirlemek için Sistin Şapel denilen küçük kiliseye kapanan kardinaller, seçimi yapıncaya kadar dış dünyayla görüştürülmüyor. Seçim günlerce hatta bazen aylarca da sürebiliyor.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 00:35:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?