30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Parayla ülke satın alacaklar!

Maldiv Adaları'nın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Naşid, ülkelerinin küresel ısınma sonucu sular altında kalma olasılığına karşı yeni topraklar satın almak için fon oluşturacaklarını açıkladı.

Bembeyaz kumsalları, palmiye ağaçları ve berrak sularıyla Maldiv Adaları, dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olarak biliniyor.

Bununla birlikte geçtiğimiz yüzyıl içinde takım adaları çevreleyen suların seviyesi 20 santimetre yükseldi. Bin 192 adacık ve mercan kayalığından oluşan Maldivler, dünyanın en alçak seviyedeki ülkesi. Ülkenin en yüksek noktası deniz seviyesinden sadece iki metre yükseklikte bulunuyor.

Birleşmiş Milletler'e göre, adaların etrafındaki suyun seviyesi küresel ısınma nedeniyle bu yüzyıl içinde 60 santimetre artabilir.

Maldiv Adaları Cumhurbaşkanı Muhammed Naşid, deniz seviyesindeki küçük bir artışın bile bazı adaları sular altında bırakabileceği endişesini taşıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Hüseyin Zeki, İngiliz yayın kurumu BBC'ye yaptığı açıklamada, "Küresel ısınma Maldivliler için hayati bir konu. Çünkü deniz seviyesinden sadece bir metre yükseklikteyiz. Deniz seviyesindeki artış, halkımız için felaket olur" dedi.

Maldiv Adaları, turizmden her yıl milyarlarca dolar gelir elde ediyor. Cumhurbaşkanı Muhammed Naşid, şimdi küresel ısınmaya karşı bir tür sigorta arayışı içinde ve turizmden kazanılan paralarla bir fon oluşturmak istiyor.

Bu fon, gelecek nesillerin evlerini terk etmek zorunda kalmaları durumunda, Maldivler'in yeniden kurulacağı bir toprak parçası satın almak için kullanılacak. Cumhurbaşkanı, kendi bölgelerinde, Maldiv kültürüne yakın bir yer aradıklarını söylüyor.

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 18:43:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?