16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Pardus, Çin pazarına hazırlanıyor

Tübitak yazılım uzmanlarının geliştirdiği bilgisayar işletim sistemi Pardus, Microsoft'a meydan okumaya hazırlanıyor. Birkaç yıl önce geliştirilen ve sürekli güncellenen milli yazılım, Çinlilerin ilgisini çekti.

Microsoft'a alternatif arayan Çin hükümeti, Türk işletim sistemi Pardus'u incelemeye aldı. Pardus, eğer beğenilirse Çinceye uyarlanacak. Böylece dünyanın en büyük nüfuslu ülkesi Çin'deki bilgisayarlar Türk işletim sistemiyle çalışacak. İsmini Anadolu'da yaşayan bir pars cinsinden alan Pardus, halen askerî tesisler başta olmak üzere pek çok kamu kurumunda başarıyla kullanılıyor. İsteyen vatandaşlar sistemi, www.pardus.org.tr sitesinden ücretsiz indirebiliyor.

Dünyanın en büyük bilgisayar yazılım şirketi Microsoft. Bilgisayarların çoğu, servetiyle dudak uçuklatan işadamı Bill Gates'in şirketi Microsoft'un hazırladığı Windows işletim sistemiyle çalışıyor. Ancak dünyada Microsoft'a alternatif sistemler de devreye girmeye başladı. Bunlardan en başarılısı Almanların geliştirdiği Linux işletim sistemi. Türkiye de bu yarışta geri kalmıyor. Tübitak uzmanlarının Linux'u örnek alarak hazırladığı yerli işletim sisteminin yurtdışına açılması için düğmeye basıldı. 8 Kasım 2007'de Türkiye'yi ziyaret eden Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Enformasyon Yüksek Danışma Komitesi Başkanı Qu Weizhi başkanlığındaki heyet, yerli işletim sistemi Pardus'a hayran kaldı. Anadolu parsının Microsoft'a rakip olabileceği üzerinde duran Çin yetkilileri, sistemi incelemeye aldı. Türk tarafı ise Pardus'un Çince sürümünün hazırlanabileceği teklifinde bulunarak, projenin hayata geçmesi yönünde önemli bir adım attı. Değerlendirmelerin ardından Çin hükümetinin 'olur' vermesi halinde Türk işletim sistemi dünyanın en kalabalık ülkesinde kullanılmaya başlayacak. Böylece Türkiye ile Çin, alanında tekel oluşturmakla suçlanan Microsoft'a karşı güçlerini birleştirecek. Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri, "Microsoft'un tahtını sallayacak bir projeye imza atacağız." diye konuştu. Görüşmelerin perde arkasını Zaman'a anlatan bir kurul yetkilisi, Pardus'un Çinlileri çok etkilediğini söyledi. Microsoft'a karşı güç birliğinin bazı kesimleri korkuttuğunu belirten aynı kaynak, "İşin içine Çin girince Microsoft harekete geçti. Zor bir işe soyunduk." diye konuştu. Projenin hayata geçmesiyle Türk işletim sisteminin büyük bir prestij kazanacağına dikkat çeken yetkili, Çin'den gelecek haberi beklediklerini aktardı. Telekomünikasyon Kurumu'nda bir araya gelen Çin ve Türk heyetleri arasında hızlı internet bağlantısı konularında da işbirliği kararlaştırıldı.


Genelkurmay ve Maliye bilgisayarlarında yerli işletim sistemi kullanılıyor
Tübitak Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından 2003'ten beri geliştirilen Pardus'un son sürümü Pardus 2007 Caracal Caracal geçtiğimiz aylarda kullanıcıyla buluştu. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Maliye Bakanlığı'nın kullandığı işletim sisteminin kaynak kodları isteğe ve gereksinime göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanabiliyor. Pardus'u diğer işletim sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, Zemberek yazılımı ile gelen Türkçe yazım denetimi desteği. Ofis uygulamaları yanında masaüstünde yer alan hemen her uygulamada (internette gezinirken, e-posta yazarken, anında mesaj) Türkçe düzeltmesi yapılabiliyor. Pardus, Türkçeye ek olarak İngilizce, Almanca, Hollandaca ve İspanyolca kurulabiliyor. 60'ın üzerinde dili sorunsuz kullanabiliyor. Pardus tek bir CD üzerinde geliyor, ortalama 25-30 dakikada bilgisayara kurulabiliyor. Telifli işletim sistemlerinde ayrıca para ödenen ofis yazılımları, internet tarayıcısı, çoklu ortam, oyun ve grafik uygulamaları Pardus 2007 içinde ücretsiz bulunuyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2007 Pazar 08:21:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?