19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Parlak'dan YÖK başkanına cevap

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, başörtüsü yasağına son veren yasal düzenlemenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandıktan sonra resmi gazetede yayınlanmasına rağmen, başörtülü öğrencilerin yarın İstanbul Üniversitesi kapısından geri çevrileceğini söyledi.

Bayburt Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Yeşilköy Polat Renaissance Otel'de düzenlenen geceye katılan İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak, başörtüsü konusunda tavrını ortaya koydu. TBMM'den geçen, üniversitelerde başörtüsü yasağını sona erdirmesi düşünülen 10. ve 42. madde ile ilgili düzenleme Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanmıştı.

Kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından üniversitelerde yarın nasıl bir tavır izleneceği merak ediliyor. İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak, YÖK'ün ek 17. maddesi değişmediği sürece öğrencilerin başörtüsü ile üniversiteye alınmayacağını savundu.

Rektör Parlak, konuşmasında, "Bu yasa geçmişteki uygulamayı ortadan kaldırmıyor. Ek 17. madde değişirse o zaman yapılacak bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Parlak, "Bu hukuk devletinde bürokrat olarak görev yapıyoruz. Hiç kimse yargının üzerinde değildir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün imzaladığı 10. ve 42. maddenin başörtüsü yasağını AİHM'nin ifade ettiği boyutu ortadan kaldırmayacağını savunan Parlak, "17. madde değişmedikçe öğrenciler ile ilgili herhangi bir değişiklik olmayacak. Geçmişte nasıl giriyorlarsa bu evlatlarımız yarın da aynı şekilde girecekler. Başörtüsü ile içeri alınmayacaklar" diye konuştu.

KİMLER UYGULAYACAK

Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ, YÖK Kanunu ek 17. maddede değişiklik yapılmadan türbanlı öğrencileri okula almama yönünde görüş bildirdi. Gazi Üniversitesi ise konuyla ilgili karara dün itibariyle varmadığını belirtti.

Akdeniz Üniversitesi, yasal düzenleme yürürlüğe girinceye kadar türbanlı öğrencileri kesinlikle üniversiteye almayacağını açıkladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi de konu ile ilgili yargı kararları olması nedeniyle türbanlı öğrencileri üniversiteye sokmayacak.

Ege, Dokuz Eylül, Maltepe ve Uludağ Üniversiteleri de ek 17’de değişiklik yapılmasını bekliyor.

Galatasaray Üniversitesi, 17’de değişiklik yapılmaması halinde mevcut yasakların devam edeceğini duyururken, İnönü Üniversitesi’nde mevcut yasaklar devam edecek.

Harran Üniversitesi ise YÖK’den gelecek kararları uygulayacağını açıkladı.

Konya Selçuk, Sakarya ve Bilecik Üniversitelerinin ise anayasa değişikliğinin resmi gazetede yayımlanmasının ardından türbanlı öğrencileri kampusa alacağı ifade ediliyor.

Rektörlerin bu görüş farklılıklarından dolayı bu sabah üniversite kapılarının tam bir kaosa sahne olması bekleniyor.

vatan
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 03:41:51
Güncelleme :25 Şubat 2008 Pazartesi 13:10:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet IP: 212.175.112.xxx Tarih : 25.02.2008 09:48:16

ya arkadaş kanun ve yasalardan bahsediyorlar anayasa değişikliğine uymuyorlar. bu yasakçı zihniyeti yapacağı pek bişey yok bu memlekete işleri güçleri sorun çıkarmak. bu ve bu düşüncede olanlar hep aynı zihniyete hizmet etmektedirler.