25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Pasaportlar yine değişiyor

Dört ay önce verilen pasaportlar, 2011'de bir kez daha yenilenecek. Kamuoyunda 'çipli pasaport' olarak bilinen biyometrik pasaportların dayanıksız çıkan karton kapakları, polikarbon kapaklarla değiştirilecek

Türkiye, AB standardında çipli pasaport için 2004'te düğmeye bastı. Yeni pasaportların basımını üstlenen Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 2005'te 'çipli pasaport kapağı' ihalesi açtı. İhaleyi, Malezyalı IRIS Technology Berhad Firması kazandı.

Darphane, 5 milyon çipli kapak için IRIS'e 15 milyon 475 bin avro ödedi. Uzun çalışmanın ardından dağıtım tarihi üç kez ertelenen yeni pasaportlar, nihayet 1 Haziran'da verilmeye başlandı. Ancak IRIS'ten alınan çipli kapakların istenilen nitelikleri tam taşımadığı ortaya çıktı. Çipli karton kapakları 'dayanıksız' bulan Emniyet, pasaportların kapaklarını yenilemek için çalışma başlattı. Yeni kapakların, kartondan çok daha dayanıklı olan 'polikarbon'dan yapılması benimsendi.

BAŞKA DEĞİŞİKLİK YOK

Emniyet'in bu çalışması, biyometrik pasaportların koordinasyonunu üstlenen Dışişleri, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarınca da uygun görülürse değişiklik yapılacak. Polikarbon kapaklı yeni pasaportlar, gelecek haziran ayından itibaren dağıtılılacak. Darphane'nin IRIS'ten aldığı çipli karton kapaklarla bastığı 5 milyon adet pasaport defterinin, gelecek haziran ayına kadar bitmesi; Darphane'nin, yeni pasaport basımına başlamadan önce 'çipli polikarbon kapak' ihalesi açması bekleniyor.

..
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2010 Cumartesi 10:06:31
Güncelleme :6 Kasım 2010 Cumartesi 10:12:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.101.46.xxx Tarih : 7.11.2010 09:39:57

 güzelin güzeli kalitelinin kalitesi iyi iyide  15 milyonun hesabi ne olacak bu firma ile anlasma yapanlar  hicmi hic anlasmada madde ve kurallara dikkat etmediler diye sormazlarmi nasil olsa para devletin bir isler cevirip bastilar anlasmaya imzayimi diye aklina insanin geliyor ufacik bir is anlasmasi örnegi bir firma isi alir isini yapar is bittikten sonra kontrol gelir isi teslim alir is olmadiysa  firma ya cezaya ya isi anlasmaya göre yapmak mecburiyetindedir yoksa buda trafik kurallari gibimi yolun kenarina bozuk tv.ler koyup radar var yavas toz kalkmasin isi gibi bi seymi nerde bu trafik nerde bu kara yollari  neden ilgilenmezler neden o yolda bir calisma yapmazlar bu memleket dingonun agirimi herkez istediginimi yapsin