19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Patrik Türkiye´yi Yunanistan´a şikâyet etti

17 Aralık Avrupa Birliği (AB) doruğu öncesinde girişimlerini yoğunlaştıran ve Türkiye’deki ekümeniklik tartışmalarını kullanan Fener Rum Patriği, Yunanistan Turizm Bakanı Avramopulos’la yaptığı görüşmede, "Hayal kırıklığına uğradık. Sorunlarımızdan hiçbiri çözülmedi" dedi.

Cumhuriyet gazetesinin birinci sayfada manşete taşıyarak "Lozan’a aykırı hareket etmekle" suçladığı Bartholomeos, "Ekümeniklik bize ait tarihi bir sıfattır ve bundan vazgeçmeyiz. Onlar bize kim olduğumuzu söyleyecek değiller" diyerek Ankara’yı hedef aldı. Heybeliada Ruhban Okulu’nu da gündeme getiren patrik, Milli Eğitim Bakanı’nın da sözünü tutmadığını söyledi.

Murat İlem imzalı haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

ATİNA - İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos ’un ABD Büyükelçiliği’ndeki resepsiyona ’’ekümenik’’ sıfatıyla davet edilmesi tartışmaları sürerken Bartholomeos, AKP hükümetini kastederek ’’Ekümeniklik bize ait tarihi bir sıfattır ve bundan vazgeçmeyiz. Onlar bize kim olduğumuzu söyleyecek değiller’’ dedi.

Yunan TV ve ajanslarına göre Bartholomeos, Yunanistan Turizm Bakanı Dimitrios Avramopulos ’la yaptığı görüşmede ’’ekümenik tartışmalarına’’ atıfta bulunarak Türkiye’yi şikâyet etti.

Fener Rum Patriği, ’’Hayal kırıklığına uğradık. Sorunlarımızdan hiçbiri çözülmedi. Avrupa Birliği için tarih eşiğinde bulunduğumuz bir sırada daha çok saldırıya maruz kalıyoruz. Hıristiyanların ve ana kilisenin şikâyet ve hayal kırıklığını dile getirmek istiyorum’’ diye konuştu.

Avramopulos da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür Bakanı Erkan Mumcu ile yaptığı görüşmede, Patrikhane’nin iki halk arasında birleştirici rol oynayabileceğini söyledi.

ET 3 televizyonunun haberine göre, Bartholomeos, Yunanistan Turizm Bakanı Avramopulos’a ’’ekümeniklik’’ tartışmaları için Türkiye’yi şikâyet ederek dert yandı.

Bartholomeos, Türk hükümetini kastederek şunları söyledi:

’’En az 100 defa, ne ikinci bir Vatikan olmak istediğimizi ne de bu sıfata siyasi içerikli bir anlam verdiğimizi anlattım. İkinci bir Vatikan olmak Ortodoks Kilisesi’nin esaslarıyla bağdaşmıyor. Ekümeniklik bize ait tarihi bir sıfattır ve bundan vazgeçmeyiz. Kimliğimizi inkâr etmiyoruz. Onlar bize kim olduğumuzu söyleyecek değiller. Biz kim olduğumuzu asırlardır biliyoruz.’’

Atina Haber Ajansı da Fener Rum Patriği’nin görüşmede, Heybeliada Ruhban Okulu’nu da gündeme getirdiğini duyurdu. Habere göre Bartholomeos Yunan bakan Avramopulos’a şunları söyledi: ’’Eğitim Bakanı geçen yıl 30 Ocak’ta Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmesi için hiçbir neden bulunmadığını söyledi. Ama şimdi bize bunun devletin güvenliği için tehlike olduğu söyleniyor.’’
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 10:47:38
Güncelleme :3 Aralık 2004 Cuma 12:52:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?