16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Paul Wolfowitz görevi bırakıyor

Daha önce istifa etmeye yanaşmayan Wolfowitz’in 30 Haziran’da görevi bırakacağı açıklandı. Wolfovitz’in istifası Beyaz Saray’da hayal kırıklığı yarattı. ABD Başkanı George Bush’un, Wolfowitz’in göreve devam etmesinden yana olduğu belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Fratto tarafından yapılan açıklamada, “Biz sayın Wolfowitz’in görevde kalmasını tercih ederdik. Ancak Başkan George Bush, istemeyerek de olsa Wolfowitz’in istifasını kabul ediyor” denildi.

BUSH YENİ BİR ADAY GÖSTERECEK 

Wolfowitz’in istifasını açıklamasının ardından Beyaz Saray, Başkan George Bush’un kısa sürede yeni bir aday göstereceğini duyurdu.

İkiz kuruluşlar olarak tanınan Uluslararası Para Fonu IMF’nin başkanlığını geleneksel olarak bir Avrupalı yürütürken, Dünya Bankası’nın başında bir Amerikalı bulunuyor. Bu çerçevede normal koşullarda Dünya Bankası başkanlığına yine bir Amerikalının getirilmesi öngörüldüğü için bu kişiyi Başkan Bush aday gösterecek. 

BUSH: İŞLERİN BU NOKTAYA GELMESİNDEN ÜZGÜNÜM 

Dünya Bankası başkanlığının olası adayları arasında ABD’nin eski Ticaret Temsilcisi Robert Zoellıck, Hazine Bakan Yardımcısı Robert Kimmitt ve IMF’nin eski birinci başkan yardımcısı Stanley Fischer’in isimleri geçiyor. Başkan Bush da Wolfowitz’e ilişkin son açıklamasında, “İşlerin bu noktaya ulaşmasından üzgünüm” dedi.

Dünya Bankası’nda çalışan sevgilisini, daha yüksek maaşla ve ücreti banka tarafından ödenmek üzere ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki bir işe yerleştiren Wolfowitz, iltimas yapmakla suçlanıyordu.

İstifası yönünde kurum personelinden ve Avrupa ülkelerinden son haftalarda yoğun baskılara maruz kalan Wolfowitz, yine de uzun süre ayrılmamak için direnmişti.

Ancak en son, olayı soruşturmak üzere Dünya Bankası tarafından oluşturulan özel kurulun resmi raporunda Wolfowitz’i suçlaması Beyaz Saray’ın da desteğini çekmesine yol açınca, Wolfowitz dün, Haziran sonundan itibaren geçerli olmak üzere istifasını açıklamıştı. Buna karşılık olarak Dünya Bankası’nın en üst karar makamı olan İcra Direktörleri Kurulu da,Wolfowitz’i aklama şeklinde yorumlanabilecek bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Wolfowitz, ahlaken doğru şekilde ve iyi niyetle davrandığı konusunda bize güvence verdi ve biz de bunu kabul ediyoruz” denildi.

Daha önceki görevi olan ABD Savunma Bakan Yardımcılığı sırasındaki çalışmalarıyla Irak savaşının mimarlarından biri olarak tanınan ve kalkınma ekonomisi konusunda deneyimli olmayan Wolfowitz, bu nedenlerden dolayı Dünya Bankası başkanlığı döneminin en başından itibaren kurum personelinin tepkisiyle karşılaşmıştı.


NTVMSNBC
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2007 Cuma 10:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?