17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Pazarlık Kıbrıs’ta düğümlendi

Brüksel’de pazarlıklar Kıbrıs konusunda odaklaşıyor. Dönem Başkanı Hollanda, Türkiye’den Kıbrıs konusunda jest beklerken, Türkiye çıkacak metini görmeden herhangi bir adım atmamakta kararlı.
Gelişmeler, Türkiye’ye Kıbrıs restinin ilerleyen saatlerde daha da sert bir şekilde gösterileceğine işaret ediyor. Buna karşılık Türkiye’de Kıbrıs’ı tanımayla sonuçlanacak bir adım atmayı zirveden çıkacak metni görene kadar bekletiyor.
İşte gelişmeler...


JEST BEKLİYORUZ...

AB Dönem Başkanı Hollanda, Türkiye’den Kıbrıs konusunda bir "jest" beklediklerini bildirdi.
Hollanda’nın AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Thom de Bruijn, Türkiye’nin dolaylı yoldan bile olsa Rum kesimini tanımasının önemini vurgularken, "Dönem Başkanlığı olarak bu jesti Türkiye’den Zirve sırasında yerine getirmesini bekliyoruz. Eğer Türkiye bunları yerine getirmezse AB nasıl bir tavır alacağını kararlaştırmak zorunda kalacak" dedi.
Thom de Bruijn, Zirve bitiminden önce Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesimini de facto tanınmasının üyelik müzakerelerini kolaylaştıracağını söyledi.
Türkiye’nın aynı zamanda Kıbrıs Rum kesimiyle Kıbrıs Cumhuriyeti olarak gümrük birliği anlaşması imzalamasının önemine dikkat çeken de Bruijn, şöyle dedi:
"Önemli olan Türkiye’nin, dolaylı yoldan bile olsa Kıbrıs Cumhuriyeti’ni (Rum kesimi) Zirve bitiminden önce tanıması.
Aynı zamanda Türkiye’nin Ankara Antlaşması Ek Protokulunden doğan yükümlülüklerini Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı yerine getirmesi. Dönem Başkanlığı olarak bu jesti Türkiye’den Zirve sırasında yerine getirmesini bekliyoruz. Eğer Türkiye bunları yerine getirmezse AB nasıl bir tavır alacağını kararlaştırmak zorunda kalacak." 


ERDOĞAN’DAN RESTE REST

Başbakan Tayyip Erdoğan ise Brüksel’de Türk gazetecilerle yaptığı toplantıda konuşa ilişkin Türkiye’nin tavrını şu sözcüklerle net olarak ifade etti:
’’Kıbrıs konusunu AB müzakere süreci içerisinde görüşebiliriz’’.
Türkiye bu tavırla, Uyum Belgesi’ni imzalaması için yapılan baskıya, "Önce istediğimizi alalım sonra imzalayabiliriz" mesajı ile yanıt vermiş oluyor.
Erdoğan, Türk gazetecilerle yaptığı toplantıda şu önemli mesajı da vermekten geri durmadı:
’’Biz de baktık ki istediğimiz gelişme olmuyor, oyalıyorlar imkanlarımız, gücümüz yerinde, ayağımızın üzerinde duruyoruz. Biz de Norveç’in yaptığını yapabiliriz. Biz de kesip atarız. Türkiye, bu iradeye sahip bir ülke. Bizim arzumuz, karşılıklı olarak anlayış içerisinde herhangi bir ayrımcılığa tabii olmadan bu yolda yürüyelim. Çünkü biz bu işi önyargılardan uzak bir şekilde bu yolculuğu devam ettirelim. Madem, Avrupa ailesinin bir üyesi olarak burada bulunuyoruz; ailenin fertleri birbirine düşmanlık ve olumsuzlukla yaklaşmayacaktır.
Burada tek taraflı bir yaklaşım oluyor sanki, Türkiye girdiği zaman AB’ye çok büyük bedeller ödetecek. Türkiye’nin oraya neler katacağı hiç konuşulmuyor. Türkiye’nin şu anda bile kattıkları var. Türkiye, dış ticaret açığında AB’nin ciddi bir açığını kapatıyor.’’.
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin, AB’ye tam üyelik tarihi konusunda bir hedef koymadığını belirterek, Türkiye’nin yoluna hızla devam edeceğini, ne gerekiyorsa onları yerine getireceğini söyledi.
AA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 16:51:08
Güncelleme :16 Aralık 2004 Perşembe 16:54:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?