19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'Peker'in dostu' polisler yargılanacak

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, Sedat Peker operasyonu kapsamında adı geçen polisler hakkında adli ve idari işlem yapmaktan kaçınılmayacağını ifade etti.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, haftalık basın toplantısında, gündemdeki konuları değerlendirdi. Ramazan Er, Sedat Peker operasyonuyla ilgili sorular üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü tarafından İstanbul, Ankara, Aydın, Balıkesir, İzmir ve Eskişehir illerini kapsayan bir operasyon düzenlendiğini belirtti. Bu kapsamda Sedat Peker, 3 avukat ve olayla ilgisi bulunduğu düşünülen 40`a yakın kişinin gözaltına alındığını anımsatan Er, soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı gözetiminde devam ettiğini belirtti. Er, hazırlık soruşturmasının sürdüğünü kaydetti. Er, ``bu kişilerin bugün ya da yarın adli makamlara sevki söz konusudur`` dedi.

YAKALANAN SİLAHLAR

Er, Peker operasyonu kapsamında yakalanan silahlarla ilgili incelemenin de devam ettiğini, bu silahların herhangi bir olayda kullanıp kullanılmadığının ekspertiz raporları doğrultusunda ortaya çıkacağını anlattı.

OLAYDA ADI GEÇEN POLİSLERLE İLGİLİ İŞLEM YAPILACAK

Peker operasyonu kapsamında bazı bürokrat, yargı mensubu ve polislerin de adının geçtiğini anımsatan gazeteciler, Er`e polisler hakkında işlem yapılıp, yapılmayacağını sordu. Ramazan Er, ``Hiçbir kamu görevlisinin suç işleme imtiyazı yoktur. Polis de olsa yargılanmasına yönelik yasa hükümleri mevcuttur. Gereği neyse yapılır. Olaylara karışan görevlilerle ilgili müsamahamız olamaz. Bu kişilerle ilgili adli ve idari işlemler geçmişte de yapıldı, sonuçlar alındı`` dedi.

EKEN`E PARA YARDIMI

Peker operasyonu kapsamında, Korkut Eken`e para verildiği, Fenerbahçe Spor Kulubü`nde transferlere etkili olunduğu, telefonların dağıtıldığı iddialarına ilişkin sorulara yanıt vermekten kaçınan Er, ``4422 Sayılı Yasa`nın 2 ve 10`uncu maddeleri uyarınca ne ben konuşabilirim, ne de siz yazabilirsiniz. Polis müdürü olarak yasayı yok sayma lüksüm olamaz. Böyle birşeyi yapamam`` dedi.

ÇAKICI`NIN TÜRKİYE`YE GETİRİLMESİ

Ramazan Er, Alaattin Çakıcı`nın Türkiye`ye getirilmesi konusunda Interpol dairesinin özel ekip oluşturması yönünde bir uygulamasının bulunmadığını belirtti. Er, iadeye ilişkin tarihin belirlenmesinin ardından gereken işlemlerin yerine getirileceğini söyledi.

EMNİYET ÇAKICI`YI SORGULAYAMAYACAK

Er, Çakıcı`nın Türkiye`de Emniyet tarafından sorgulanıp sorgulanmayacağının sorulması üzerine, mevcut CMUK hükümlerinin böyle bir uygulamaya izin vermediğini belirtti. Adli makamların izin vermesi halinde ancak bu sorgulamanın gerçekleştirilebileceğini ifade eden Er, ``Ancak bu şahsın yasalara göre sorgulanması mümkün değil`` dedi.

``DEVLETLE HESAPLAŞACAĞIM`` SORUSU

Bir gazetecinin ``Çakıcı `devletle hesaplaşmak istiyorum` dedi. Siz de onunla hesaplaşacak mısınız`` sorusu üzerine Er, ``O onun kişisel beyanı. Benim değerlendirmem söz konusu değil`` dedi.

DEP`LİLERE PASAPORT VERİLMESİ

Eski DEP milletvekillerinin pasaport başvurularının anımsatılması üzerine Er, başvurular doğrultusunda hukuki incelemenin yapıldığını belirtti. Konuyla ilgili yüksek yargı tarafından verilmiş emsal kararının bulunduğunu belirten Er, bu doğrultuda pasaportun verildiğini söyledi.

EMSAL KARARI AHMET TÜRK VE SIRRI SAKIK`IN

Edinilen bilgiye göre, 1995 yılında Ahmet Türk ve Sırrı Sakık`ın Danıştay`a yaptığı başvuru üzerine pasaport kararı verildi. Emniyet, bu yöndeki başvurularda söz konusu kararı emsal alıyor.

ŞEVKİ YILMAZ`IN BAŞVURUSU

Er, Şevki Yılmaz`ın da pasaport başvurusunda bulunmasını değerlendirdi. Yılmaz`ın, Köln Başkonsolosluğu`na başvuruda bulunduğunu bildiren Er, kayıtların incelendiğini ve Yılmmaz`ın 23-24 tane arama kaydının bulunduğunu bildirdi. Son durumun Adalet Bakanlığı`na sorulduğunu söyleyen Er, Bakanlığın Şartlı Salıverme uygulamasının ardından Yılmaz hakkında bir arama kararının bulunmadığını bildirdiğini kaydetti. Bu doğrultuda, Yılmaz`a da pasaport verilebilecek.

Hasan Mezarcı`ya pasaport alıp alamayacağı yönündeki bir soruya ise Er, ``dosyasına bakmam lazım`` yanıtını verdi.
ANKA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2004 Cuma 16:50:11
Güncelleme :8 Ekim 2004 Cuma 16:53:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?