18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Pentagon Haber Ajansı

PENTAGON, Afganistan ve Irak başta olmak üzere dünyanın değişik yerlerinde yürüttüğü operasyonlarla ilgili haberleri Amerikan halkına ve dünya kamuoyuna kendi penceresinden aktarmak için yeni bir haber ajansı kurdu.

EL Cezire ve el-Arabiya'nın haber ve bilgi tekelini kırmakta kararlı olan Pentagon, Dijital Görüntü ve Resim Dağıtım Sistemi adıyla yeni bir haber ajansı kurdu. Bush yönetimi, yeni ajans için 6 milyon 300 bin dolar harcayacak.

Dünya kamuoyundaki zedelenen imajını düzeltmek için kültürel diplomasi atağı başlatan Beyaz Saray, Ortadoğu'ya yönelik yayına başlayan el-Hurra televizyonundan sonra şimdi de Pentagon bünyesinde yeni bir haber ajansı kuruyor. Irak ve Afganistan başta olmak üzere dünyanın değişik bölgelerinde ABD Savunma Bakanlığı'nın yürüttüğü operasyonları dünya ve Amerikan kamuoyuna kendi penceresinden aktarmak isteyen Pentagon'un kurduğu yeni ajans için 6 milyon 300 bin dolar harcayacağı bildirildi.

Arizona Daily Star gazetesi, Irak ve Afganistan'daki savaş ve savaş sonrası haberleri dünyaya ilk elden duyurmak isteyen Pentagon'un, Dijital Görüntü ve Resim Dağıtım Sistemi-The Digital Video and Imagery Distirbution System (DVIDS) adıyla yeni bir medya birimi oluşturduğunu kaydetti. Pentagon'nun 6 milyon 300 bin dolar harcayacağı DVIDS adlı ajansın daha çok haber, görüntü, fotoğraf ve röportaj geçeceği bildirildi.

ABD'nin zedelenen imajı düzelecek mi?

İşgal altındaki Irak'tan bağımsız ve yarı bağımsız medya kuruluşlarının aktardığı haberleri yanlı ve manipülatif bulan Pentagon'un, kuracağı DVIDS ile bu zorlukları aşmayı ve Irak'ta "yaptığı iyi şeyleri" dünya kamuoyuyla paylaşmayı hedeflediği kaydedildi. Kuveyt'teki ABD Koalisyon Güçleri Karargahı'nın sözcüsü olan Albay Randall Baucom, Amerika'nın dünyadaki özgürlük yanlısı ve kurtarıcı imajının Irak'taki işgalle birlikte "yan yattığı"nı belirterek ajansın kuruluş amacının Amerikan imajını kurtarmak olduğunu itiraf ediyor. Washinton'daki yetkililer, Amerika'nın dünya kamuoyundaki zedelenen imajının en büyük nedeni olarak el-Cezire ve el Arabiya gibi televizyon kuruluşlarını gösteriyor. Beyaz Saray'ın, bu medya kurumlarının sadece direnişçilerin Amerikan askerlerine düzenlediği saldırıları verdiğini düşündüğünü dile getiren Albay Baucom, ABD'nin Irak'ta inşa programı çerçevesinde yaptığı iyi şeylerin el-Cezire ve el-Arabiya gibi medyalarca kasti olarak görmezden gelindiğini iddia etti.

"Ama bunun üstesinden geleceğiz" diyen askeri sözcü, Pentagon'un yeni ajansı sayesinde Irak ve Afganistan'daki gerçeklerin artık tüm dünya tarafından görüleceğini ve ikinci kaynaklar yerine haberlerin artık birinci elden ve asıl kaynağından aktarılacağını kaydetti.

Askeri sözcü Baucom ile benzer duyguları paylaştığını söyleyen ve DVIDS'nin başında yer alacağı bildirilen Albay Rick Thomas ise, daha çok Amerikan kamuoyuna yönelik bir çaba içinde olacaklarını vurgulayarak, "ABD'liler Irak ve Afganistan ile ilgili haberleri daha çok ikinci kaynaklardan elde ediyor. Biz DVIDS ile buna son verecek ve başta halkımız olmak üzere tüm dünyanın haber ve olayları ilk elden öğrenmelerini sağlayacağız" diye konuştu.

Pentagon'dan ajans için tarihî harcama

Pentagon'un DVIDS için ayırdığı 6.3 milyon dolarlık bütçenin, ABD Savunma Bakanlığı tarihinde kamu diplomasisi için ayrılan en büyük miktar olduğu ifade edildi. Pentagon'un şu an bile Irak ve Afganistan'da kendi bünyesinde çalışan düzinelerce muhabiri ve gazetecisi olduğu biliniyor. Pentagon'un bu asker gazeteci ve muhabirleri, Irak ve Afganistan'dan birçok yayın organına haber ve yazı göndermeye de devam ediyor.

Uluslararası gazeteciler tepkili

Amerikan askerlerinin Irak ve Afganistan'da düzenlediği operasyon, baskın ve kontrol faaliyetlerinden sıcak haber, resim ve görüntülerin DVIDS'in Atlanta'daki Üçüncü Ordu Karargahı'ndaki merkezine gönderileceği ve buradan da isteyen herkese internet yoluyla ücretsiz dağıtılacağı bildirildi.

Öte yandan, uluslararası bağımsız medya kuruluşları Pentagon'un kendi bünyesinde böyle bir ajans kurmasını gereksiz görerek Pentagon'un bu kararını şiddetle eleştirdiler. Dünya kamuoyu, Beyaz Saray'ın zaten tüm medya kurumlarını sıkı bir gözetim altında tuttuğunu ve kontrol ettiğini biliyor diyen, Profesyonel Gazeteciler Kurumu başkanı Mac McKerral, "Bu sadece Pentagon'un gerçek bakış açısını merak edenleri tatmin edecektir. Bunun ötesinde herhangi bir yarar sağlayacağına inanmıyorum" diye tepkisini dile getirdi.

YENİ ŞAFAK GAZETESİ
Yayın Tarihi : 1 Mart 2004 Pazartesi 05:00:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?