1
Haziran
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Petrol fiyatı tutulamıyor

Doların değer kaybı ve stoklardaki düşüş nedeniyle petrol fiyatları her gün yeni bir rekor kırıyor. Dün de petrol fiyatları 115.54 dolara çıktı. Petrol yıl başından bu yana yüzde 20 arttı

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 115 doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Petrol fiyatları, son 3 gündür üst üste rekor kırıyor. ABD tipi ham petrolün varili 115.54 dolara çıktıktan sonra 114.78 dolara indi. Brent tipi ham petrolün varili de 113.38 dolarla rekor kırdıktan sonra 112.45 dolara geriledi. Böylece, petrol fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 20 artmış oldu.


Petrol fiyatlarının yükselmesinde, ABD’de benzin kullanımının arttığı yaz sezonu öncesinde, benzin stoklarında yaşanan düşüşün yarattığı kaygılar ve doların değer kaybı etkili oluyor. Bu arada OPEC geçen gün yaptığı açıklamada, ‘Petrol fiyatlarının yükselmesinde petrol arzının yeterli olmaması değil, doların değerinin düşük olması, spekülatif ticaret ve siyasi gerginlikler etkili oluyor’ demişti.
Öte yandan dünyanın en büyük aracı kurumu Merrill Lynch’in ilk çeyrekte 2.14 milyar dolarla beklentilerden fazla zarar açıklaması ABD ve Avrupa borsalarına satış getirdi. Bu arada Bank of New York Mellon’ın hisse başına kârı 0.65 dolar, Nokia’nın 0.32 euro oldu. Piyasalar, bugün Citigroup, Caterpillar ve Xerox’un kârını bekliyor. İstanbul Borsası da günü oldukça durgun geçirdi. Endeks yüzde 0.11 değer kazanarak 41 bin 601 seviyesinden kapandı.

İzlanda’nın notu düştü
Yurtiçi döviz piyasasında ise önceki gün başlayan hareket devam etti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK)toplantısı öncesinde yabancı yatırımcıların ve lokal şirketlerin döviz talebinin sürmesiyle lira, dolar ve euro karşısında değer kaybetti.


Bankalararası piyasada dolar, 1.33 YTL’nin üzerinde hareket etti. Euro da 2.1185 seviyesine çıktı.

Merkez, faizleri değiştirmedi


Geçen hafta kırılgan para birimini desteklemek ve enflasyonla mücadele için faizleri yüzde 15.5’lik rekor seviyeye çıkaran İzlanda’nın kredi notu düştü. Standard&Poor’s, İzlanda’nın notunu A+’dan A’ya düşürdüğünü, görünümün negatif olduğunu açıkladı.
Dün Merkez Bankası PPK yılın dördüncü toplantısında kısa vadeli faizleri değiştirmeme kararı alarak gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 15.25’te tuttu. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada gıda ve enerji fiyatlarındaki artışa değinilerek, önümüzdeki dönemde kurulun olumsuz haberlere karşı olumlu haberlerden daha duyarlı bir duruş sergileyeceği, gerektiğinde ölçülü faiz artışlarına gidebileceği bildirildi.

milliyet
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 01:38:19
Güncelleme :18 Nisan 2008 Cuma 12:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?