18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Petrol fiyatları rekor kırdı

Petrol fiyatlarının yükselmesine neden olarak, dünyanın yedinci büyük petrol ihraç eden ülkesi olan Nijerya'da asilerin ülkenin güneyindeki günde 2.3 milyon varil petrolün üretildiği geniş petrol sahalarını kontrol için savaşa devam etmesi gösterildi.

Kalitesi hafif ve daha az sülfür içermesi nedeniyle rafineriler tarafından daha kolay işlenen petrole sahip olan Nijerya'da asilerin bölgede petrol üreten Shell ve İtalya'nın Agip firmalarını Nijerya devleti ile işbirliği yapanları düşman olarak görecekleri yolundaki tehdit ardından 235 personelini tahliye ederken, günlük üretimini 30- 40 bin varil arasında düşürmüştü.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi konumundaki ABD'de Meksika Körfezi'nde etkili olan Ivan Kasırgası, bu bölgede iki haftada 11 milyon varilden fazla petrol üretiminin yapılmasını engelledi. Ivan Kasırgası'nın yaptığı tahribat nedeniyle bu bölgede günde yaklaşık 500 bin varil petrol elde ediliyor.

Meksika Körfezi'nde petrol üretiminin yavaş yavaş eski durumuna gelmesi, yaklaşın kış öncesi ABD stoklarının azalmasına yol açmasından endişe ediliyor. ABD petrol stokları halen geçen yılın aynı dönemine göre 13 milyon varil açık veriyor.

hürriyet.com
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2004 Salı 11:21:53
Güncelleme :28 Eylül 2004 Salı 12:25:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?