30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Petrolde korkutan iddia

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı ve Cezayir Enerji Bakanı Chakib Khelil, arz yeterli olmasına rağmen petrol fiyatlarının varil başına 200 dolara çıkmasının, piyasanın doların düşüşüyle yön bulması nedeniyle mümkün olduğu görüşünü ifade etti.

Cezayir'de hükümet gazetesi El Mücahid, bakanın gazetecilere yaptığı bir açıklamayı aktardı. "Fiyatların 200 dolara kadar yükselmesi ihtimaliyle ilgili soru üzerine" Khelil, bu yükselişin artık doların düşüşü veya çıkışına endeksli olduğunu söyledi.

120 DOLARA DAYANDI

Gazeteye göre Khelil, "Doların her yüzde 1'lik düşüşünde, bir varil petrolün fiyatı 4 dolar artıyor veya tabii ki tam tersi oluyor" dedi. Bu arada, ham petrol fiyatları 120 dolara doğru yükseliyor.

ABD ham petrolünün varil fiyatı, Asya borsalarında, dolardaki gerilemenin de etkisiyle 119 dolar 93 sentten işlem gördü. Fiyatların yükselmesinde, ABD ile İran arasındaki gerginliğin, İngiltere'nin önde gelen boru hatlarından birinin grev nedeniyle kapatılmasının ve Nijerya'daki arz sorunlarının etkili olduğu belirtiliyor. Öte yandan ABD Merkez Bankası FED'in, bugün başlayıp yarın sona erecek toplantısında faizleri son kez çeyrek puan indirebileceği, sonrasında ise faiz indirim trendine bir son verebileceği de kaydediliyor.

...
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 03:31:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?