20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Piyasalarda pazartesi şoku!

Uluslararası piyasalarda Lehman Brothers'ın iflasını açıklaması ile başlayan tedirginlik giderek artıyor. Yurtdışındaki krizin yansımaları içeride de görülüyor.

BORSA: Güne hızlı bir düşüşle başladı. Borsada panik satışlar gelirken endeksteki kayıp ilk 15 dakika sonunda yüzde 3.75 oldu. Borsa 35 bin 675 puana geriledi.

DOLAR: Cuma gününe göre hızla yükseldi. Yüzde 2'ye yakın bir değer artışı ile 1.26 seviyesine dayandı.

EURO/DOLAR PARİTESİ: ABD kaynaklı tedirginlik euroya yaradı. Euro/dolar paritesi 1.44'e yükseldi.

ULUSLARARASI BORSALAR: Yurtdışında sert satışlar izleniyor. Avrupa borsaları yüzde 3'e yakın değer yitirdi. Tüm yatırımcılar Lehman Brothers ile ilgili gelişmeleri takip ediyor.

Dolar 1.26 YTL'ye dayandı

ABD'nin en büyük bankalarından Lehman Brothers'ın iflas başvurusunda bulunması ve ABD mali sektörüne ilişkin endişeler piyasaları olumsuz etkiliyor. Özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerine sert satışlar gelirken YTL de bundan nasibini alıyor. Bankalararası işlemlerde hızlı bir hareket izlenirken dolar 1.2580 YTL'ye yükseldi.

Dolar cuma kapanışta ise 1.2380 YTL düzeyindeydi.

Dünyanın en büyük aracı kurumu doğuyor

"YÜKSELİŞ DEVAM EDER"

ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin, dolarda cumaya göre ciddi bir yükseliş olduğunu ifade ederek, "Yavaş yavaş yükselişe devam ederiz. Çok sert yükselişler olmaz ama aşağı inme olasılığımız kısıtlı olacak. Bence cari açığı yüksek ülkelerin sıkıntısı daha fazla olabilir" dedi.

BORSA DİKİŞ TUTMUYOR

Yurtdışındaki dalgalanmanın en büyük etkisi borsada izleniyor. Açılıştan itibaren satışların hız kesmediği izlenirken, endeksteki kayıp yüzde 4'e yaklaştı. borsa 35 bin 500 desteğine doğru geriliyor.

Piyasayı değerlendiren uzmanlar, borsada iki farklı etkiye dikkat çekiyor. Birinci sıraya yurtdışındaki dalgalanmayı koyan uzmanlar, ikinci olarak ise Türkiye ekonomisindeki düşük büyüme rakamlarını gösteriyor. Geçen hafta açıklanan ve beklentilerin oldukça altında kalan büyüme rakamlarının piyasadaki endişeleri artırdığını belirten uzmanlar, borsadaki satışların da arttığını ifade ediyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 10:46:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?