30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Piyasaları neler bekliyor?

Piyasalar, pazartesi günü yurtdışındaki gelişmelerin yanı sıra yurtiçindeki siyasi gelişmeleri takip edecek.

Uzmanlar, piyasaların önümüzdeki hafta yine öncelikle ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin beklentilerle yönünü belirlemeye çalışmasının beklendiğini belirterek, gelen son haberler karşısında şimdilik tekrar artan karamsarlığı değiştirebilecek yeni bir gelişmenin yaşanmaması halinde, yurt içinde de güçlü bir tepki hareketinin oluşmasının zor göründüğünü kaydediyor.


ABD'den devam edecek ekonomik veri akışı, şirket karları ve açıklamaların, bu anlamda belirleyici olması beklenen başlıca faktörler olarak yerini koruyacağı ifade ediliyor.

DRAMATİK DÜŞÜŞ OLMAZ
Süreci Gazeteport'a değerlendiren HC Yatırım Başekenomisti Baturalp Candemir, AKP'nin kapatılması talebine ilişkin gelişmeler ve başta ABD olmak üzere uluslararası piyasalarındaki Cuma günü yaşanan gileşmeleri takip eden türkiye piyasasının güne düşüşle başlayacağını belirtiyor. Belirsizlik ortamının satış getireceğini belirten Candemir, açılışta yaşanacak düşüşün yüzde 5'ler civarında sınırlı kalacığını daha dramatik bir düşüşün olmayacağını öngördü. Siyasal belirsizlik ve parti kapatma süreçlerinden daha önce de geçildiğinin hatırlatan Candemir, sürecin uzun vadeye yayılacağını, bu nedenle çok ciddi bir yabancı çıkışı yaşanmayacağını vurguladı. Baturalp Candemir, asıl önemli olanın, hükümetin tehdit altında yapması gereken reformları gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği olduğunu sözlerine ekledi.

FİNANS PİYASALARI ETKİLENMEZ
Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel müdürü Ersin Özince ise, siyasi gündemin geçtiğimiz aylarda ve haftalarda da ısındığı günleri gördüklerini, bunun Türkiye'nin içsel koşullarında ciddi etkilerini yaşamadıklarını belirtti. Özince, ''Şu anda bahsettiğiniz türden siyasi gelişmelerin de iç piyasada ayrıca bir sorun yaratacağını düşünmüyorum. Türkiye'nin dışarıdaki kredibilitesiyle ilgili de ayrıca bir sorun yaratmaz diye düşünüyorum'' dedi.


Özince, gelişmeler daha büyük boyutlara, siyasi belirsizlikleri taşırsa ve süreç uzarsa belki onun etkisinin olabileceğini vurguladı.


Özince, piyasalarla ilgili olarak da şunları kaydetti:
''Hiç bir şey olmaz. Şu ana kadar izlediği seyrin dışında hiç bir şey olmaz. Siyasi gündemdeki belirsizlikler tabii ki memnuniyet verici şeyler değildir. Ülkemizin her yönüyle istikrar içinde olması lehimize olur. Ekonomi açısından da iyi olur. Ancak belirttiğimiz türden gelişmelerin de finansal piyasaları fazla etkileyeceğini düşünmüyorum.''

Ajasnlar
Yayın Tarihi : 16 Mart 2008 Pazar 08:51:00
Güncelleme :16 Mart 2008 Pazar 15:35:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?