20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Piyasaya RTC dopingi

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’ın, bankaların batık kredilerini devredebilecekleri bir şirketin kurulmasına yönelik planı ABD borsalarını uçurdu. Gün içinde bir ara yüzde 1.5 düşen Dow Jones, planla ilgili haberlerin ardından yüzde 3.86 yükseldi.
ABD’nin devreye sokmaya çalıştığı yeni plan daha önce de uygulandı. 1980 yılında yaşanan kredi krizinde kurulan RTC adlı çözümleme şirketi, bankaların batık kredilerini belli bir bedel karşılığında alıp, kriz etkisini kaybedince de satma işlevi görüyor.

Domino taşları gibi peş peşe yıkılan dünyanın en büyük bankalarının vurduğu piyasaların yardımına ABD Hazine Bakanı Henry Paulson yetişti. Paulson’ın bankalardaki batık kredileri devralacak ve kriz etkisini yitirince de satma işlevi görecek bir şirketin kurulacağına yönelik planı devreye sokmaya çalıştığı haberleri dün Wall Street’i ipten aldı. 

Sürpriz planın ardından Dow Jones Endeksi hızla tırmanışa geçti ve bir ara yüzde 1.5 düştüğü günü yüzde 3.86’lık çıkışla 11.019 puandan tamamladı. Böylece Dow Jones 617 puan ile son 6 yılın en hızlı güniçi yükselişini yaptı. Kalıcı çözüm olarak görülen planın ardından son günlerde zor günler geçiren Wall Street çalışanları, borsadaki toparlanmanın ardından sevinç çığlıkları atarak birbirlerine sarıldı.

Yeni plan ne içeriyor?
Dow Jones’ta yaşanan dünkü sert yükselişin bugün diğer ülke borsalarını da olumlu etkilemesi bekleniyor.

ABD’nin “düşmekten yorulan” piyasalara nefes aldıracak planı ise yeni bir uygulama değil. 1980’lerde yaşanan tasarruf ve kredi krizinde de (Saving and Loan) hayata geçirilmişti.

Kurulan Resolution Trust Corp, (RTC) batık bankaların varlıklarını belli bir bedel karşılığında alıp, kriz etkisini kaybedince satma işlevi gören bir şirket. 1980’de açılıp 1994’lerde kapanan bu şirketin yeniden kurulması planlanıyor. Böylece batık kredilerden kurtulacak olan bankaların daha sağlam bir mali yapıya kavuşturulması hedefleniyor.

RTC’nin ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve ABD Hazinesi’nin yatırım bankası Bear Stearns ve dünya sigorta devi American International Group (AIG) operasyonlarını üstlenebileceği belirtiliyor. Böylece hem FED’in hem de ABD Hazinesi için yapılan “ahlaki riziko” gibi eleştirilerin ortadan kalkacağı ve bu kurumların asli görevlerine geri dönecekleri ifade ediliyor. Ancak RTC’nin yeniden kurulması için Amerikan Kongresi’nden onay alınması gerekiyor. Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri nedeniyle RTC’nin kurulmasının biraz zaman alabileceği düşünülüyor.

Merkez bankaları piyasalara para akıttı
ABD Merkez Bankası (FED) önderliğinde 6 ülkenin merkez bankası likidite sıkışıklığı için güçbirliği yaptı. Şirket batıklarına şimdiye kadar 900 milyar dolar harcayan FED, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası başta olmak 5 merkez bankasına piyasalardaki kilitlenmeyi açmak amacıyla 180 milyar dolar likidite verme yetkisi verdi. Daha önce piyasalara enjekte edilen 67 milyar dolarla toplam fonlama 247 milyar dolara ulaştı. Buna, merkez bankalarının kendi para birimlerindeki fonlamaları dahil değil. Fonlamanın ardından Londra’da gecelik dolar faizi %3.5’lere indi. İngiltere Merkez Bankası, açık piyasa işlemlerine gelen 365 milyar dolarlık talebin 120 milyar dolarını karşıladı. ECB piyasalara 25 milyar euro verdi. Japonya, İsviçre ve Kanada merkez bankaları da fonlamaya katılacak.

Vatan
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 06:14:35
Güncelleme :19 Eylül 2008 Cuma 06:25:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?