17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

PKK: Ateşkesi bozduk

Eski adı PKK olan Kongre Gel, Türkiye'de tek taraflı ilan ettiği ateşkesi Salı günü sona erdireceğini açıkladı.

Örgütün açıklamasında, beş yıldır uyguladıkları ateşkesin bundan böyle geçerli olmayacağı, bunun sebebinin de Türkiye Cumhuriyeti devletinin sürdürdüğü operasyonlar olduğunu belirtti.

Merkezi Almanya’da bulunan Mezopotamya Haber Ajansı (MHA), abonelerine duyurduğu haberde, Halk Savunma Kuvvetleri (HPG) Kürt sorununun demokratik, siyasal çözümünü sağlamak amacıyla Abdullah Öcalan tarafından 1 Eylül 1998 tarihinde başlatılan tek taraflı ateşkes sürecinin sona erdiğini bildirdi.

HPG açıklamasında, "1 Eylül 1998 tarihinde resmen başlattığımız ve 2 Ağustos 1999 tarihinde gerilla güçlerimizi Türkiye sınırları dışına çekerek kapsamını genişlettiğimiz tek taraflı ateşkes taahhüdümüz, Türk devletinin son süreçte sergilediği siyasi ve askeri yaklaşımlardan kaynaklı olarak ortadan kalkmıştır.

1 Haziran’dan itibaren bu taahhüdümüz geçerliliğini yitirmiş olacaktır" denildi. Açıklamada, "üslenme bölgelerine giriş" durumunda saldırıyla karşılık verileceği belirtilirken, "Güney ve Kuzey Kürdistan’ın dağlık alanlarında mevzilendikleri, Botan, Amed, Dersim gibi alanların gerillanın üslenme sahası olduğu, Türk ordusu güçlerinin bu bölgelere girmesi durumda saldırıyla karşılık verileceği" belirtildi. HPG açıklamasında 8 maddelik bir deklarasyon da yayınladı.

Türkiye'de doğu ve güneydoğu bölgesinde son dönemlerde çatışmalar şiddetlenmişti.

Mart ve Nisan aylarında havaların ısınmasıyla güvenlik güçlerince pek çok noktada başlatılan operasyonların büyük bölümü halen devam ediyor.

Cizre, Şırnak, Silopi, Mardin, Siirt, Tunceli, Bingöl, Elazığ, Diyarbakır, Erzurum, Hatay ve İskenderun'un da aralarında bulunduğu bölgelerde Mart ayından bu yana yaklaşık otuz ayrı operasyon düzenlendi.

Askerler, özel harekât timleri ve korucuların katıldıkları bu operasyonlar sırasında yaşanan sıcak temas ile başlayan onu aşkın çatışmada Kongra Gel ve güvenlik güçlerinden çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

İki aydan bu yana yeniden gündeme gelen operasyonlar, çatışmalar ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi üzerine demokratik kitle örgütleri de harekete geçmişlerdi.

Yayınlanan deklarasyonlarda çatışmanın taraflarına çağrıda bulunularak operasyonlara ve eylemlere son verilmesi, daha önce önkoşulsuz olarak ilan edilen ateşkes sürecinin devam ettirilmesi istenmişti.

Şırnak'ın, Üçkiraz Köyü yakınlarında arazi araması yapan güvenlik güçleriyle teröristler arasında silahlı çatışma çıktı.

Çatışmada PKK/Kongra-Gel üyesi bir kişi öldürüldü. Olay yerinde bir adet silah, bir adet el bombası, beş adet şarjör ile 150 adet fişek ele geçirildi.

Şırnak Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bir açıklama yaparak, 27 Mayıs 2004 tarihinde de Damlarca Köyü yakınlarında terör örgütü PKK/KONGRA-GEL'e ait iki adet 8-10 kişilik şişme bot, iki adet can yeleği, bir adet ses kayıt cihazı, bir adet el dürbünü, patlayıcı madde yapımında kullanılan araç-gereç ve 60 adet pil, sahte kimlik yapımında kullanılan soğuk mühür, bol miktarda yiyecek, giyecek ve spor ayakkabısı ele geçirildiğini kaydetti.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2004 Cumartesi 16:18:12
Güncelleme :30 Mayıs 2004 Pazar 15:05:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hulya tokgoz IP: 213.93.100.xxx Tarih : 30.05.2004 11:29:38
Hangi ateskesten bahsediyor bu serefsizler?Kendilerini ne saniyorlarki?Turkiye cunhuriyetine kafa tutan bu zihniyeti,almanya,belcika ve hollanda gibi ulkelerde koruma altina almislar.Yaziklar olsun!...