19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

PKK işte böyle çekiliyor

Hakkari kırsalında bulunan PKK'lıların, saat 03.00'ten itibaren gruplar halinde sınır dışına çekilmeye başladığı öğrenildi.

Hakkari merkeze bağlı Cilo-Buzul Sat Dağları, Ağaçdibi köyü bölgesi, 3 bin 600 rakımlı Berçelan Yaylası, Ceylanlı köyü bölgesi, Hakkari-Şırnak güzergahında bulunan Kato Dağı, Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki Kazan Vadisi, Işıklı, Kavuşak, Minyanış, Cevizli ve Kavuşak köyleri ile Çukurca'ya bağlı Uzundere beldesine bağlı kırsal kesimlerde bulunduğu iddia edilen PKK'lıların, sabah saat 03.00'ten itibaren gruplar halinde çekilmeye başladığı belirtildi. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı köylüler de, PKK'lıların gruplar halinde bölgeden çekildiklerini doğruladı.

Hakkari'de herhangi bir hava hareketliliği yaşanmazken, insansız hava araçlarının (İHA) da bölgede görünmediği belirtiliyor. Sınır boylarında bulunan askerlerin çekilme anına tanıklık edip etmediği hakkında ise net bir bilgi alınamadı. Bazı köylüler, bölgede herhangi bir askeri operasyona tanıklık etmediklerini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Türkiyedeki iki bin PKK'lı, karakol ve yerleşim yerlerinin yakınından geçmeden K.Irak'a çekilecek.

İlk grubun bir haftada Kandil'e ulaşacağını açıklayan PKK yönetimi, çekilme sırasında keşif görevi yapan insansız hava araçlarının (İHA) uçmasını, karakol ve baraj inşaatlarıunın durdurulmasını istedi.

Öte yandan günün ilk saatlerinde örgüte yakınlığıyla bilinen ANF, PKK'lıların çekilmesiyle ilgili 3 fotoğraf yayınladı. 

PKK’lıların dağlık alanları ve vadileri kullanacağı, karakolların ve yerleşim yerlerinin yakınından geçmemeye özen gösterecekleri belirtiliyor. Herhangi bir çatışma yaşanmaması için güvenlik güçlerine de operasyon emri verilmeyeceği belirtiliyor. 

Fırat Haber Ajansı’na açıklama gönderen PKK, “doğa koşullarının engelleyici etkisine rağmen” çekilmenin başlayacağını duyurdu. İlk grupların bir hafta içinde Kandil’e ulaşmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada, ateşkes sürecinin başlamasıyla birlikte bölgede karakol ve baraj inşaatlarına hız verildiği, İHA’ların uçuşlarına devam ettiği belirtilerek bu durumun “provokasyon ve çatışmalara zemin sunduğu” savunuldu. 

ÇEKİLME TEMİZLİĞİ

Tunceli merkeze 10 kilometre mesafede bulunan Aktuluk Köyü’ndeki ve yaklaşık 300 öğrencisi bulunan Aktuluk YİBO’nun hemen yanıbaşındaki mayınlı alan, sivil vatandaşların ve köylülere ait hayvanların girmemesi için tel örgüyle çevrilerek, uyarı levhaları asıldı.

Aktuluk YİBO’nun 300 metre kadar yakınında yer alan mayınlı alanın etrafı bugün sabah erken saatlerinde bölgeye giden İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler tarafından tel örgüler ile tamamen kapatıldı. Tel örgülerin bir çok yerine de mayın uyarı yazılı tabela asılırken, mayınlı saha içinde bulunan yüzlerce mayının temizlenmesine ise gerekli güvenlik önlemlerinin sağlanmasından sonra başlanacağı belirtildi.

Aktuluk Köyü’nde bulunan jandarma karakolunun, 2005 yılında taşınmasının ardından, karakol çevresinde, güvenlik amaçlı döşenen mayınlar olduğu gibi bırakılmıştı. Tunceli Barosu Yönetim Kurulu üyesi avukat Özden Eren Başkavak Gün, mayınlı bölgeye giderek yaptığı açıklamanın internet sitelerinde yayınlanmasından hemen sonra, Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Murat Kırkaya, Tunceli 4’ncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Akkaya da bölgeye giderek incelemelerde bulunmuştu.

...
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2013 Çarşamba 09:38:02
Güncelleme :8 Mayıs 2013 Çarşamba 15:34:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?