24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

PKK üyesi Kesbir, serbest bırakıldı

Kesbir, 2001’den bu yana Hollanda’da bulunuyor
Hollanda’da tutuklu bulunan terör örgütü PKK üyesi Nuriye Kesbir serbest bırakıldı.

Hollanda Adalet Bakanlığı, bugün Lahey’deki temyiz mahkemesinin, Kesbir’in Türkiye’ye iade edilmesi yönünde daha önce alınan mahkeme kararını onaylamasının ardından, Başsavcının talebiyle serbest bırakıldığını açıkladı.

Terör örgütü üyesi Nuriye Kesbir, 2001 yılından bu yana Hollanda’da da bulunuyor.

Kesbir, uzun bir yargılama sürecinin ardından geçtiğimiz sonbaharda Hollanda Adalet Bakanlığı’nın Türkiye’ye teslim edilmesi yönündeki kararına karşı açtığı davayı kazanmıştı.

Bunun üzerine, Adalet Bakanlığı da geçtiğimiz aralık ayında temyiz mahkemesine başvurmuştu. Kesbir, Breda Cezaevi’nde tutuklu bulunuyordu.

İadeye ramak kalmıştı

Lahey Yüksek Mahkemesi, geçtiğimiz mayıs ayında Kesbir’in Türkiye’ye iade edilmesini kararlaştırmış, Hollanda Adalet Bakanlığı da bu kararı onaylamıştı.

Ancak bölge mahkemesi, Kesbir’in iade edilmesi yönünde hükümetin verdiği karara karşı çıkarak, ülkede kalması gerektiğine hükmetmişti.

Kesbir ise, uzun bir yargılama sürecinin ardından geçtiğimiz sonbaharda Hollanda Adalet Bakanlığı’nın Türkiye’ye teslim edilmesi yönündeki kararına karşı açtığı davayı kazanmıştı.

Bunun üzerine, Adalet Bakanlığı da aralık 2004’te temyiz mahkemesine başvurmuştu. Kesbir, Breda Cezaevi’nde tutuklu bulunuyordu.

2001’de yakalanmıştı

Nuriye Kesbir, 2001 yılı sonbaharında yasadışı yollardan Hollanda’ya giriş yaparken yakalanmış, Türkiye’nin iade istemine rağmen, 2003 aralık ayında serbest bırakılmıştı.

Amsterdam Mahkemesi, Türkiye’nin, Nuriye Kesbir’in terör örgütü üyesi olarak 1993-1995 yılları arasında ölümle sonuçlanan, aralarında askeri hedeflerin de yer aldığı en az 25 terörist eyleme katıldığını bildirerek, yargılanması istemiyle yaptığı iade talebine olumsuz yanıtvermiş ve Kesbir’in serbest bırakılmasını kararlaştırmıştı.

Savcılık, Amsterdam Mahkemesi’nin bu kararına, Yüksek Mahkeme nezdinde itiraz etmiş, Yüksek Mahkeme de yerel mahkemenin kararını geçersiz kabul etmişti. Yüksek Mahkemedeki ilk duruşmaya katılmayan Nuriye Kesbir 2003 mart ayındaki duruşmada tekrar gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Nuriye Kesbir’e, iltica talebinin reddedilmesine ilişkin hükümetin kararına karşı açtığı davada da ret yanıtı verilmişti.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2005 Perşembe 17:10:44
Güncelleme :21 Ocak 2005 Cuma 00:01:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?