19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

PKK'dan kopmalar arttı

PKK’nın "Botan Eyaleti" adını verdiği Şırnak bölgesinde güvenlik güçleri, operasyonlarda strateji değişikliğine giderek örgütün tüm silahlı grupları yerine üst düzey sorumlularını hedef almaya başladı.

PKK, Şırnak’ta gerçekleştirilen operasyonlarda önde gelen isimlerini kaybedince bölgeye atayacak "eyalet sorumlusu" bulamıyor. PKK içinde "tek ağa çocuğu" olarak bilinen Vanlı Şakir Ertaş’ın oğlu "Kurtay" kod adlı Abdülkerim Ertaş, PKK’nın sözde "Botan Eyalet Sorumlusu" olarak görev yapıyordu. Ertaş, 13 Mart 2008’de Yusuf Dağı’ndaki operasyonda öldürüldü. Örgüt, Ertaş’ın yerine "Dr. Ali" kod adlı Yusuf Turhallı’yı görevlendirdi. Bölgeye gelmek istemeyen Turhallı, iddiaya göre örgütten kaçıp Barzani güçlerine sığındı.

Yusuf Turhallı’nın, Barzani’nin yanında bir süre kaldıktan sonra yurt dışına çıkmak istediği bildirildi. Bu gelişme üzerine "Şerif" kod adlı Ali Benek, "Eyalet Sorumlusu" olarak bölgeye gönderilmek istendi. Ancak Benek de bazı gerekçeler öne sürerek bölgeye gitmedi. Uzun süredir Ağrı-Tunceli bölgesi "Saha sorumluluğu" görevini yürüten "Sabri" kod adlı Fethi Şarlatan bir ay önce Şırnak bölgesinde görevlendirildi. 13 Temmuz’da İncebel Dağı’ndaki operasyonda Şarlatan da öldürüldü. PKK’nın büyük önem verdiği Bestler-Dereler bölgesi Masiro Alan sorumlusu "Haşim" kod adlı Cebbar Özdemir de etkisiz hale getirildi.

Liderleri yok Örgütle ilgili haberleri hazırlayıp bunları Roj-TV’ye geçen "Ekin" kod adlı Esra Bulut ile örgütün sanatçılarından "Delila Mayester" kod adlı Şenal Güler’in de önceki operasyonlarda öldürüldüğünü kaydeden askeri yetkililer, operasyon bölgesindeki son durumu şöyle anlattılar: "Kış operasyonu, Zap kampına yönelik operasyonların artarak devam etmesi, haberleşme ağlarının güvensizleşip çökmesi, gizlenmeye çalışan terör örgütü elemanlarının mağaralarda ağır hastalıklara yakalanması, yaz operasyonlarıyla da örgüt üzerinde baskının devam etmesi sonucu örgüt lidersiz kaldı, bölgede sıradan elemanlarla yönetiliyordu. Şu anda örgütün bölgede liderliğini yapan kimse kalmadı."

Saygı Öztürk/Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 07:10:57
Güncelleme :20 Temmuz 2008 Pazar 07:19:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali güneş IP: 78.181.52.xxx Tarih : 20.07.2008 12:41:33

ya içerdeki hainleri ne yapacaksınız. ya şeyh saitin torunlarını onlarla aynı fikirde olanları ne yapacaksınız.